Anders stoppade tafsare: ”Vi måste börja säga ifrån”

Uppmanar alla att stå upp mot sexism

Foto: Nadim Elazzeh
NYHETER

Anders såg en man ofreda två kvinnor under West Pride-festivalen. Nu uppmanar han alla att börja säga ifrån när de ser någon fara illa.

– Vi måste reagera, säger Anders.

Det var under onsdagseftermiddagen som Anders Bergkvist, 54, stod och lyssnade på musiken som spelades på West Pride-festivalen när han såg en man närma sig en kvinna som stod en bit från honom.

– Han började ta på henne och försökte krama henne, han var oprovocerat närgången. Kvinnan motade bort honom och jag tänkte ”vad sysslar han med?” Då gick han på andra sidan om mig där det stod en annan kvinna som han också gav sig på, han lade armen runt henne och la handen på rumpan, säger Anders.

”Vad pysslar du med?”

Då fick Anders nog. Han knackade mannen på axeln och satte ned foten.

– Jag frågade ”vad pysslar du med?” Han svarade med att börja be om ursäkt och lovade att aldrig göra det igen. Jag trodde honom inte, gör man så här har man problem. Jag föreslog att vi skulle prata med polisen som stod lite längre bort i ett tält så att de kunde förklara för honom hur allvarligt det här är. Då gick han iväg mot scenen. När jag skulle gå hem såg jag honom sitta på en ölservering så jag gick fram till honom igen och jag sade till honom att det han gjorde var fel, säger Anders.

”Säg ifrån”

Nu vill Anders att fler säger ifrån när de ser någon som far illa och blir tafsad på, inte bara fysiskt utan även psykiskt. I ett Facebookinlägg uppmanar han folk att börja säga ifrån.

– Det är svårt att prata med dem som tafsar, men alla kan prata med dem som inte gör det. Säg ifrån, det är inte okej att göra så här. Jag vet inte hur många gubbar ur min generation jag hört oroa sig för sina döttrar bara för att senare dra ett sexistiskt gubbskämt. Det är inte så stor skillnad på festivaldeltagarre som tafsar tjejer på rumpan och gubbar som skämtar vid en middag.

Följ oss på Facebook