Här tar björnen den nyfödda älgkalven

NYHETER

På väg till jobbet i torsdags morse fick Anton Söderberg från Dorotea bevittna en minst sagt ovanlig händelse då en björn plötsligt attackerade en nyfödd älgkalv mitt framför ögonen på honom.

Anton Söderberg.

Det var vid 5-tiden på morgonen som 29-årige Anton Söderberg från Dorotea såg att någonting rörde sig i buskarna intill vägkanten. Strax därefter kom en älgko med en nyfödd kalv upp på vägen och Anton stannade till för att beskåda händelsen.

– Kalven kan bara ha varit två dagar gammal och jag var helt fascinerad då jag aldrig sett en sådan liten förut.

Unik händelse

Men mitt i det lyckliga ögonblicket ser Anton att en stor björn kommer rusande upp längs vägen, drygt 10 meter från älgarna. Anton, som sett björn flera gånger men aldrig lyckats fånga någon på film, började direkt att leta efter sin telefon. Under tiden ser han att björnen siktat in sig på den nyfödda kalven och i samma stund som Anton börjar filma får björnen tag i kalven.

– Just detta händelseförloppet är unikt och jag trodde därför först inte att det var sant. Samtidigt var det ganska dramatiskt och därmed inget roligt att se. Men det är ju så naturen fungera.

Klippet har 12 000 visningar

Efter att björnen tagit med sig kalven och sprungit vidare in i skogen var det en sorgsen älgko som stod kvar på vägen och spanande enligt Anton.

– Hon tittade bakom sig och lockade på kalven men det var ju förgäves.

Sedan i torsdags morse har Antons filmklipp haft över 12 000 visningar på Facebook och även ett flertal medier har hört av sig. Även en utländsk journalist från USA har ringt och ställt frågor.

– Att det skulle bli en sådan här uppståndelse var ju inget jag räknade med när jag steg upp i morse, säger Anton och skrattar.

ARTIKELN HANDLAR OM

Björnar

Dorotea