Pilotstrejk kan bryta ut i kväll

1 av 2 | Foto: Johan Nilsson/TT
SAS-piloter går ut i strejk.
NYHETER

Nu på morgonen, klockan 7, fortsatte förhandlingarna mellan Svenska flygbranschen och Svensk pilotförening om ett nytt kollektivavtal.

Blir det ingen lösning bryter en pilotstrejk inom SAS ut klockan 18 i kväll.

Svenska EM-resenärer kan drabbas hårt om strejken blir ett faktum.

Mattias Dahl, vd för arbetsgivarorganisationen Svenska flygbranschen, säger till TT strax före mötet att en positionsförflyttning från piloterna krävs för att komma överens.

– Förhandling handlar om ett givande och tagande, och vi kan konstatera att vi har fått ge en hel del i alla andra förhandlingar hittills, säger Dahl.

Om parterna inte kommer överens under dagen bryter pilotstrejken ut i dag, fredag, klockan 18. Totalt tas då mellan 300 och 350 piloter ut i strejk. Varslet omfattar de medlemmar i SPF som är anställda av SAS, tjänstgör som piloter på kortlinjer och har Arlanda som bas.

Svenska resenärer, till exempel supportrar på väg till fotbolls-EM i Frankrike, riskerar att drabbas hårt.

Sa nej i går

I går avvisade pilotfacket medlarnas bud. Svenska flygbranschen uppfattar det som att piloterna står kvar vid sina ursprungskrav med samlade kostnadsökningar på "i runda slängar tio procent". Men den uträkningen stämmer inte, enligt facket.

– Vi kräver 3,5 procent i ökade löner, och utöver det kräver vi tydlighet, ordning och reda i avtalen. SAS ska inte kunna tolka dem till sin fördel av kommersiella skäl. Dessutom kräver vi att det ska vara samma lönesystem för nyanställda SAS-piloter som för dem som varit anställda en längre tid, sa Svensk pilotförenings vice ordförande Wilhelm Tersmeden till TT i går.

”Dråpslag”

Mattias Dahl är bekymrad över vad en strejk skulle kunna innebära:

– Vi pratar om en bransch och ett bolag som var i konkurs för några år sedan, och man har precis lyckats kravla sig upp ur det och har med nöd och näppe lite svarta siffror här och där. Att då gå ut med en stor strejk är ett dråpslag.

I Norge har SAS enats om ett nytt avtal med de norska pilotförbunden NSF och SAS Norge Pilotföreningen (SNF). Avtalet, som gäller från den 1 april och är giltigt i ett år, innebär att samtliga SAS-flyg till och från Norge kommer att gå som planerat, uppger SAS i ett pressmeddelande.

FAKTA

Drabbad av flygstrejken? Det har du rätt till

Den som drabbas av en inställd flygning på grund av strejk har samma rättigheter som när flyget blir inställt av någon annan anledning. Vad man har rätt till regleras i en EU-förordning. Det är bland annat:

Ombokning eller återbetalning av biljetten. Väljer du ombokning ska flygbolaget se till att du kommer fram så snart det går, eller på en tid som passar dig.

Mat och dryck medan man väntar.

Hotell, om förseningen blir stor.

Schablonersättning på 250–600 euro, på vissa villkor.

Om flyget blir inställt kan du också ha rätt till ersättning via din hem- eller reseförsäkring. I vissa fall kan man också få ersättning via reseförsäkringen som oftast ingår om man betalat resan med betalkort. Kontakta ditt försäkringsbolag för mer information.
 

Konsumentverket har en bra sida där man svarar på vanliga frågor om flygstrejken – du hittar den här.

LÄS OCKSÅ: Så ökar du chansen till ersättning vid flygstopp