Fri från IS – då kastar hon av sig niqaben

IS allt mer pressat – kvinnorna jublar

1 av 4
NYHETER

Byn i Aleppoprovinsen har precis befriats från Islamiska staten.

Då kastar en kvinna av sig sin niqab i ren glädje – och en annan svär att aldrig mer bära kläder i svart, den färg som terrorsekten påbjuder.

– Från och med nu ska jag bara bära röda kläder, säger hon.

Bilderna från byn i Aleppoprovinsen är en påminnelse om kvinnornas villkor under Islamiska statens styre.

Efter en veckolång offensiv i Aleppo har de syriska demokratiska styrkorna, SDF, omringat staden Manbij nära turkiska gränsen.

På vägen dit har de befriat flera byar och mindre städer som kontrolleras av IS.

En oidentifierad kvinna ler medan hon tar av sig sin svarta niqab – det klädesplagg som kvinnor måste bära om de inte vill riskera att fängslas av terrorsekten.

Bredvid henne står flera kvinnor i färgglada klänningar och firar.

”Tvingade oss att skyla våra ansikten”

I byn Abu Qalqal söder om Manbij är det samma glädje.

– Vi är fria! Vi är fria! skanderar en grupp kvinnor, enligt Foreign Desk News som hänvisar till lokala Ara News.

Khadija Abdu Al-Muotee har på sig en röd klänning i leopardmönster.

– De tvingade oss att skyla våra ansikten med slöja och hotade att döda oss. Från och med nu ska jag bara bära röda kläder, säger hon till Ara News.

Enligt tv-kanalen har det bara gått några månader sedan en 21-årig kvinna torterades till döds i Manbij för att hon bröt mot klädkoden.

IS pressas från flera håll

Om SDF – som mestadels består av kurdiska styrkor med stöd från väst – lyckas ta tillbaka Manbij är det IS största strategiska nederlag sedan man förlorade kontrollen över Tal Abyad i juli 2015. Området har fungerat som en korridor för att föra matriel och förnödenheter från Turkiet till IS-fästet Raqqa.

”ISIL är helt omringade och det finns ingen väg ut”, skriver Brett McGurk, president Obamas särskilda sändebud för koalitionen mot IS.

Samtidigt har den syriska regimen, understödda av ryska bombanfall, ryckt fram mot den IS-kontrollerade staden Tabqa söder om Raqqa, rapporterar nyhetsbyrån AP.

ARTIKELN HANDLAR OM

Aleppo

Syrien

IS/Daesh