De kan missa historiska matchen

1 av 18
NYHETER

Fredrik Gärling och hans kompis har biljetter till EM för att se Zlatan spela i Paris.

Men nu riskerar de att missa matchen på grund av SAS-strejken.

– Man har ju sett fram emot det här länge, och det är en chans som inte kommer igen, säger han.

Fredrik Gärling och kompisen Mats Andersson har sedan ett halvår planerat att åka ner till Paris för att se Zlatan spela för Sverige på sin gamla hemmaplan. Prislappen på resan är 9 000 kronor. Nu sitter de i Umeå och har inte ens packat sina väskor.

– Det är tråkigt om vi missar matchen. Man har ju sett fram emot det här länge, och det är en chans som inte kommer igen, säger han.

”Är tredjeparten som drabbas”

Deras flygtur har två stopp. Den mellersta sträckan är mellan Arlanda och Frankfurt och ska flygas med SAS – en flight som nu är inställd. Nu riskerar de att missa matchen om de inte lyckas lösa ett sätt att ta sig ner till Paris till på måndag.

En pilot tjänar cirka en miljon kronor om året enligt uppgifter från SAS. Att yrkeskåren är välbetald men ändå strejkar tror Fredrik Gärling sticker i ögonen på resenärer.

– Det är väl en yrkeskår som har det bra och det är tredjeparten som drabbas. Man hade nog reagerat annorlunda om det var städare eller något. Men jag förstår att de strejkar nu, det är ju nu en strejk får bäst effekt.

Hoppet inte ute

Men Fredrik Gärling och Mats Andersson hoppas på en lösning. Resan är bokad hos researrangören Ticket som nu gör allt vad de kan för att hjälpa dem att ta sig ner.

– De är jätteduktiga och hjälper till här och vi tror vi kan hitta en lösning. Hoppet är ändå det sista som lämnar en.

Det finns också en reservplan som de hoppas slippa ta till.

– Vi har en kompis som har en skåpbil vi kan låna utanför Stockholm. Då hinner vi nog köra ner, säger Fredrik Gärling.

FAKTA

Drabbad av flygstrejken? Det har du rätt till

Den som drabbas av en inställd flygning på grund av strejk har samma rättigheter som när flyget blir inställt av någon annan anledning. Vad man har rätt till regleras i en EU-förordning. Det är bland annat:

Ombokning eller återbetalning av biljetten. Väljer du ombokning ska flygbolaget se till att du kommer fram så snart det går, eller på en tid som passar dig.

Mat och dryck medan man väntar.

Hotell, om förseningen blir stor.

Schablonersättning på 250–600 euro, på vissa villkor.

Om flyget blir inställt kan du också ha rätt till ersättning via din hem- eller reseförsäkring. I vissa fall kan man också få ersättning via reseförsäkringen som oftast ingår om man betalat resan med betalkort. Kontakta ditt försäkringsbolag för mer information.
 

Konsumentverket har en bra sida där man svarar på vanliga frågor om flygstrejken – du hittar den här.

LÄS OCKSÅ: Så ökar du chansen till ersättning vid flygstopp