1 000 gripna i jättelik terrorräd

NYHETER

Ett fyrtiotal misstänkta jihadister har gripits i en jättelik antiterrorräd i Bangladesh där över 1 000 personer tagits av polis.

Terrorgruppen IS tar på sig skulden för flera av den senaste tidens mord, men regeringen anklagar inhemska terrorister.

– De senaste 24 timmarna har 37 militanta islamister gripits. Polisen har också beslagtagit vapen, sprängämnen och ammunition, säger polischefen Shahidur Rahman till nyhetsbyrån AFP.

Sedan februari förra året har fler än 30 människor i Bangladesh mördats i vad som misstänks vara dåd av islamistiska extremistgrupper, enligt nyhetsbyrån Reuters. Islamiska staten (IS) har tagit på sig 21 av dessa, medan al-Qaida sagt sig ligga bakom de flesta övriga, hävdar organisationen Site, som övervakar extremistgruppers aktivitet på nätet.

Regeringen i Dhaka har kategoriskt förnekat att IS eller al-Qaida är inblandade och lägger i stället skulden på inhemska terrorister, framförallt den förbjudna jihadistgruppen Jamayetul Mujahidin Bangladesh (JMB). 27 av de som nu gripits tillhör enligt polisen JMB.

Men trots regeringens dementier påstår jihadistgruppen IS att den låg bakom mordet på en man som arbetade på ett hinduiskt tempel i nordvästra Bangladesh på fredagen, uppger Site. Det är därmed det tredje brutala knivmordet på medlemmar av religiösa minoriteter på en vecka som terrorgruppen tar på sig skulden för.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Bangladesh

al-Qaida

IS/Daesh