Nazister och motdemonstranter i bråk på Avenyn

NYHETER

Under lördagseftermiddagen ska ett antal nynazister ha delat ut flygblad på Avenyn i centrala Göteborg.

I samband med det uppstod bråk med motdemonstranter.

Det var under lördagseftermiddagen som ett antal nynazister samlades på Avenyn i Göteborg för att dela ut flygblad. I samband med det kom motdemonstranter till platsen och hårda ord och slagsmål uppstod. Då kallades polis till platsen.

– Det var en irriterad och upprörd stämning, säger polisens presstalesman Peter Adlersson till Aftonbladet. 

Slogs med poliserna

Enligt ett ögonvittne var det runt tio-tolv personer som delade ut flygblad. Motdemonstranterna ska ha varit cirka 50 stycken enligt polisen.

– En av nazisterna går fram med videokamera och börjar filma en motdemonstrant som då puttar till nazisten. Då gnistrade det till och nazisten boxar ner motdemonstranten på marken. Polisen sprang då fram varpå nazisterna började slå mot poliserna, säger ögonvittnet till Aftonbladet.

Blivit slagen med flaggstång

Det är okänt om några skador uppstått eller om några gripanden gjorts i samband med händelsen. Det är även oklart om manifestationen med flygbladsutdelning hade tillstånd.

Enligt polisen ska en man ha blivit slagen i huvudet med skaftet till en flaggstång. Peter Adlersson säger att mannen själv lämnade platsen. Två anmälningar ska ha gjorts i samband med händelsen, en om olaga hot och en gällande brott mot ordningslagen.

Fortfarande kvar på stan

Även insatsstyrkan befann sig på platsen men behövde inte ingripa enligt polisen. Vid 17-tiden lugnade situationen ned sig och polisen åkte därifrån.

– Vi har lyckats sära på parterna och sett till att de kommer därifrån, säger Joakim Hansson, biträdande vakthavande befäl vid polisen i region Väst.