Italiensk tidning säljer bokpaket – ger bort Mein Kampf som premie

1 av 4 | Foto: TT
Il Giornale möts av hård kritik för att ha publicerat en gratis utgåva av Mein Kampf.
NYHETER

Den italienska tidningen Il Giornale delar ut Hitlers Mein Kampf till läsare som köper deras historiska bokserie i åtta volymer om tredje riket. Tilltaget har mötts av kritik.

Den italienska Berlusconi-ägda tidningen Il Giornale har erbjudit sina kunder ett exemplar av Adolf Hitlers bok Mein Kampf som gratispremie om de köper det första bandet av ett åtta volymer tjockt verk om nazi-tyskland och tredje rikets historia. Utgåvan av Hitlers bok är kritiskt kommenterad av en italiensk historiker, men erbjudandet har ändå mötts av kritik. Det skriver the Guardian.

Den italienska premiärministern Matteo Renzi skriver till exempel på Twitter att tilltaget är smutsigt. Han uttrycker också sitt stöd för den judiska befolkningen i Italen.

Kritiken kommer även från internationellt håll. Efraim Zuroff är chef för det israeliska Simon Wiesenthal Center, en människorättsorganisation som bedriver forskning om förintelsen. Han mycket kritisk och säger att försäljningsknepet saknar motstycke. Även den israeliska ambassaden har uttryckt sitt missnöje med premiegåvan.

Tidningens försvar

Men Il Giornale fösvarar sitt erbjudande. Tidningen motiverar utgåvan med de kritiska fotnoterna med att det "är en möjlighet att studera ondskan så den inte återvänder".

Il Giornales chefreddaktör Alessandro Sallusti säger att han har svårt att tro att någon skulle missta tidningens erbjudande som ett ställningstagande för nazism eller den Hitlers idéer om en judisk konspiration.

"Vi bryr oss mycket om våra judiska vänner och kommer alltid att stå vid deras sida. De förtjänar all respekt" skriver han i en ledare.