Vädjan till parterna: Gör undantag för charterflygen

NYHETER

Nu vädjar researrangören Airtours till parterna i strejkkonflikten – gör undantag för charterresenärer. Samtidigt säger konfliktens medlare att det är en ovanligt svårt för parterna att komma överens.

Under natten havererade återigen förhandlingarna mellan Svensk pilotförening och Svenska flygbranschen om avtalet för de 400 svenska piloter som nu strejkar.

Något som sticker ut i den pågående konflikten är att facken inte har gjort undantag för charterresor, vilket gör att tredje man drabbas väldigt hårt. Många av de drabbade är researrangören Airtours gäster. Nu har företagets vd Stefan Chatzopoulos formulerat ett öppet brev till parterna där han vädjar att charterflighterna ska undantas från strejken.

"Jag vill att ni ska veta att när ni bestämde er för att även charterflygen (som vi alltid tidigare fått dispens för) skulle omfattas av era konfliktåtgärder så drabbas inte SAS nämnvärt! Det är framförallt våra resenärer som drabbas!" skriver han.

Han argumenterar att det är mycket svårare att hitta ersättningsflyg från små grekiska semesteröar i jämförelse med till exempel europeiska huvudstäder.

Ovanligt svårt förhandlingsläge

Men trots så många drabbade är det oklart när konflikten kommer att lösa sig. SPF har tackat nej till två av medlarens bud samtidigt som SAS och arbetsgivarorganisationen tackat ja. I nuläget pågår inga förhandlingar och det finns ingen information om när de kan komma att upptas.

Gunilla Runnquist är medlare i konflikten.

– Jag har varit medlare i tio år och det här avviker en del från vad jag varit med om tidigare. Det är en allvarlig konflikt och trots att vi försökt har vi inte nått en överenskommelse, säger hon.

Vad händer nu?

– Vi väntar på vem det än är som vill att vi ska komma och hjälpa dem. Då kallar vi till ny förhandling.

ARTIKELN HANDLAR OM