Trump: ”Det handlar om vår livskvalitet”

NYHETER

Presidentkandidaterna ställde in sina åtaganden för att hedra offren och tala om Orlandomassakern.

– Orlandoterroristen må vara död, men viruset som förgiftade hans sinne lever i allra högsta grad. Och vi måste attackera det, säger Hillary Clinton.

Donald Trump lyfte återigen sitt förslag om att hindra muslimer från att komma till USA.

– Det handlar inte bara om nationens säkerhet, det handlar om vår livskvalitet, säger han.

Både Hillary Clinton och Donald Trump ställde in sina planerade kampanjevenmang på måndagen för att tala om massakern på gayklubben Pulse i Orlando.

Hillary Clinton talade under sitt framträdande i Cleveland, Ohio, om hur USA ska gå vidare efter det senaste terrordådet som skakat landet. Och den tidigare utrikesministern vill att USA ska uttöka sina insatser i Syrien och Irak.

– Attacken i Orlando gör det än tydligare, vi kan inte hejda det här hotet. Vi måste besegra det, säger Hillary Clinton under talet.

Hon gav också exempel på åtgärder hon vill genomföra för att förhindra ytterligare attacker i USA. Clinton säger i talet att USA måste stärka sina allianser runtom i världen för vi gemensamt ska kunna bryta sönder de nätverk som finansierar terror, sprider propaganda och rekryterar medlemmar.

”Måste stoppa ensamvargar”

USA måste, enligt Hillary Clinton, också stärka försvaret på hemmaplan. Hon säger att räddningstjänst, polis och underrättelsetjänst ska få mer resurser, dessutom menar hon att samarbete myndigheterna mellan måste förbättras.

Clinton säger att som president skulle hon sätta samman ett ”expertlag” vars mål skulle vara att hitta sätt att förhindra dåd av så kallade ”ensamvargar”, terrorister som utför dåd på egen hand.

– Som president kommer jag att ha som topprioritet att identifiera och stoppa ensamvargar, säger Clinton.

Clinton tog också upp frågan om landets vapenlagar.

– Jag anser att vapen som används i krig inte hör hemma på våra gator. Om FBI har dig på sin övervakningslista med misstankar om terrorkopplingar så ska du inte kunna gå och köpa ett vapen utan att frågor ställs, säger Hillary Clinton.

– Och du ska inte kunna utnyttja kryphål för att undvika bakgrundskontroller genom att köpa vapen på nätet eller på vapenmässor. Och ja, om du är för farlig för att flyga så är du för farlig för att köpa ett vapen i Amerika.

Trump: Det handlar om livskvalitet

Hillary Clinton avslutade sitt tal med att tala om vikten av ett enat USA och att inte sprida osämja.

– Jag minns hur det kändes dagen efter elfte september och jag slår vad om att många av er också gör det. Amerikaner från alla livets hörn drog åt samma håll med en känsla av ett gemensamt mål, säger Clinton.

– Vi skyddade varandra.

Donald Trump som under måndagen fortsatt attackera Hillary Clinton och president Barack Obama som svaga ledare inledde vid 20.30, svensk tid, vad hans kampanjläger i förhand kallade ett ”betydande tal” om nationens säkerhet och terrorism.

Trump talade länge om att sitt förslag att strypa invandring till USA och sa bland annat att om landet hade infört hårdare regler tidigare hade attacken i Orlando aldrig skett. Donald Trump sa också att han vill stoppa alla från ”de regioner som attackerar USA, Europa och våra allierade” på en tillfällig basis.

Något han uppger att landets lagar ger presidenten rätt att göra.

–  Det handlar inte bara om nationens säkerhet, det handlar om vår livskvalitet, säger han i talet på Saint Anselms college i New Hampshire.

Trump vill också stoppa det han kallar för ett ”enormt flöde av syriska flyktingar” till USA.

– Det kan vara den största trojanska hästen i historien, vi har ingen kontroll av dem som kommer, säger Donald Trump.

Brittiska The Guardian som också bevakat hans tal uppger att USA tagit mot färre än 2 000 syriska flyktingar.

Under talet gav Donald Trump också sin syn på frågan om vapenkontroll och målade en mycket annorlunda bild jämfört med Hillary Clinton.

– Hon vill att de ska få komma hit, att vi inte ska få ha våra vapen och att de ska få komma hit och sitt skoj, säger Trump.

– Jag kommer aldrig rucka på vår grundlagsskyddade rätt.

Däremot var han överens med Clinton när det kommer till mer resurser till myndigheter som polis och underrättelsetjänst.

– Dagarna av dödlig ignorans är över om jag blir vald till president.

ARTIKELN HANDLAR OM