Allt fler går till jobbet sjuka

1 av 2
NYHETER

Sju av tio svenskar arbetar fast de är sjuka, och allt fler arbetar sjuka flera gånger per år.

Det framgår av en ny rapport från Arbetsmiljöverket som presenteras i dag, skriver Dagens Nyheter.

Sjuknärvaron är särskilt hög bland kvinnor i åldern 30–49 år. Bland dem jobbade nästan åtta av tio minst en gång förra året trots att de var så sjuka att de borde ha sjukskrivit sig. Sex av tio gjorde det två gånger eller oftare.

– Det är alarmerande att så många känner sig tvungna att jobba, även om de är sjuka eller lediga, säger Arbetsmiljöverkets generaldirektör Erna Zelmin-Ekenhem till DN.

Särkilt ofta jobbar chefer inom små och medelstora företag och myndigheter som är sjuka, liksom personer anställda inom förskolan, fritidspedagoger och grundskollärare, enligt rapporten. För cheferna handlar det många gånger om att de i sådant fall arbetar hemifrån sjuksängen.

Känner press från arbetsgivare

Samtidigt upplever fyra av tio krav från chefen att vara anträffbar på sin fritid. Var tredje känner sig tvungen att dra in på lunchen och arbeta över minst en gång per vecka. Det gäller bland annat lärare, chefer och vårdpersonal.

Undersökningen visar också att varannan känner att de har för hög arbetsbelastning. Den känslan har ökat stadigt, bland samtliga redovisade grupper.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Hälsa