Energibolaget sprejmålade hela bostadsområdet

1 av 4
NYHETER

Grannarna i ett bostadsområde i Köping är arga och ledsna.

Mälarenergi har målat om ett ställverk i närheten – och samtidigt sprejat ner de boendes bilar, trädgårdar och hus med vit färg.

– Oj oj. Det är många som är drabbade. Säkert hundra bilar. Färgen går inte bort, säger Jörgen Hansson, 55.

Nu varnar miljökontoret också för att äta grödor som fått färg på sig.

För några dagar sedan började upprörda grannar på Kungsängsvägen i Köping höra av sig till Mälarenergi. I samband med att energibolaget målat om ett ställverk har färg skvätt över de boendes bilar, möbler och hus.

– Jag upptäckte det i söndags och trodde först att det var pollen. Jag försökte tvätta och polera bort det men det gick inte. Sedan förstod jag att det var färg. De står där uppe och sprejar och det blåser rakt på oss, säger Jörgen Hansson, som bor i ett radhus.

Jocke Höök, pressansvarig för Mälarenergi, förklarar:

– Vi har ett ställverk som håller på att renoveras i närheten och i den renoveringen ingår att måla stolpar som håller upp kraftkablar. Och det jag misstänker är att målningen spridit färg i det närliggande området.

Krismöte med grannarna

På tisdagskvällen hölls ett krismöte mellan energibolaget och grannarna. Ett 40-tal personer närvarade, skriver Bärgslagsbladet/Arboga Tidning.

– Färgen är på allting. Dörrhandtag, trappräcken, mopeder, cyklar, utemöbler. Precis allt som är utomhus är täckt av detta, säger Jörgen Hansson.

Mälarenergi hänvisar i första hand de boende till sina försäkringsbolag.

– Vi har börjat att utreda vad det är i renoveringen som kan ha påverkat, hur målningen gått till. Därför åkte vi ut och träffade de boende, för att informera om det, säger Jocke Höök.

– När något sådant här händer ska man först kontakta sitt försäkringsbolag för att få aktion i ärendet.

Hundra bilar

I området finns både radhus och villor.

Jörgen Hansson uppskattar att hundra bilar har fått färg på sig. Hans egen är inlämnad för rengöring hos ett expertföretag.

Försäkringsbolaget inväntar resultatet för att veta hur dyrt det blir att sanera även andras bilar.

– För mig ligger huvudansvaret hos Mälarenergi. De får utreda internt, men det ska inte drabba oss. Mötet sade ingenting. För mig är det väsentliga vem som har huvudansvaret – och det är glasklart, säger Jörgen Hansson.

"Det blir inte lätt"

Jörgen Hansson beskriver en enda stor röra.

– Fönster på fastigheterna måste rengöras. Det blir inte lätt. Utemöblerna är väl bara att köra till tippen.

Enligt Jocke Höök kan energibolaget komma att ta ett större ansvar för skadorna på de boendes egendom framöver, beroende på vad internutredningen visar.

– Vi förstår att detta är en oangelägenhet och det vill vi bidra med att rätta till. Vi vill ta ansvar. Men initialt så är det snabbaste sättet att få hjälp att kontakta sitt försäkringsbolag. Sedan undersöker vi hur vi kan vara mer behjälpliga.

Skador på miljön undersöks

Miljökontoret har kopplats in för att undersöka om det blivit några skador på miljön.

– Vi har begärt in säkerhetsdatablad. Det är en tvåkomponentsfärg. Det är färger som ska fästa och som innehåller lösningsmedel. Den är rostskyddspigmenterad, säger Göran Nilsson, miljöchef på Köpings kommun.

Färgtypen får exempelvis inte spridas i vattendrag.

Eftersom en del av de boende har trädgårdar och odlingar varnar miljökontoret för att äta grödorna.

– Bär, frukter och grönsaker som drabbats av nerfallet ska inte förtäras. Detta har både ekonomiska och psykiska konsekvenser för de boende, säger Göran Nilsson.

Miljöinspektörer kommer att besöka platsen under torsdagen.

– Det här verkar ha gjorts på ett sätt som inte är okej. Man måste se till att det inte driver in över bebyggelse.

ARTIKELN HANDLAR OM

Köping