Partiledarna kritiska mot aktionen

NYHETER

Partiledarna reagerar starkt på händelsen utanför Rosenbad.

– Det har ingenting med demokrati att göra, säger statsminister Stefan Löfven om aktionen.

– Att vi ger uttryck för våra uppfattningar, det uppskattar jag, så ska det vara i en demokrati. Men den här typen av metoder är helt förkastligt.

Löfven vill inte kommentera om säkerheten är tillräckligt bra runt Rosenbad.

– Man ska inte klättra upp på något tak. Man ska ge uttryck för vad man tycker, man ska debattera, diskutera, man kan skriva artiklar och man kan demonstrera ja. Men man har ingenting på taket vid Rosenbad att göra överhuvudtaget, säger Löfven.

”Allvarligt brott”

Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt fördömer aktionen.

– Jag tycker att det är allvarligt. För mig är det helt avgörande att ska man ha politiska manifestationer så är varje form av våld eller skadegörelse uteslutet och oförsvarligt, säger han.

– Det här är ju ingen miljömanifestation utan ett allvarligt brott mot säkerheten och mot demokratin. Det här riskerar att leda till att den samhälleliga dialogen avstannar, det är mycket allvarligt, säger Centerledaren Annie Lööf till TT.

”Oacceptabelt”

– Det är så klart oacceptabelt. Folk får gärna visa sina åsikter och vi har rätt att demonstrera, men det är klart att det är oacceptabelt att man bryter mot lagen, säger Liberalernas ledare Jan Björklund.

– Det är allvarligt. Man ska inte angripa platserna för vår demokrati. Man ska inte kunna angripa eller störa på det sättet, säger Moderatledaren Anna Kinberg Batra.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Stockholm