Obama och Biden till Orlando efter masskjutning

NYHETER

President Barack Obama och vice president Joe Biden besöker i dag Orlando, några dagar efter massakern där Omar Mateen sköt ihjäl 49 människor.

De ska möta anhöriga till personer som dödades vid masskjutningen.

Redan i söndags mötte en märkbart tagen Barack Obama pressen i Vita Huset i Washington.

Han talade då om vikten av att stå enade mot hatet.

– Det är en speciellt förkrossande dag för alla våra vänner som är lesbiska, gay, bisexuella och transpersoner.

Republikanske blivande presidentkandidaten Donald Trump säger att han ska föra samtal med vapenlobbyorganisationen NRA, för att diskutera begränsningar i rätten att äga vapen. Trump vill förbjuda personer som misstänks för terror att köpa vapen.

Det markerar ett skifte för partiet, som brukar vara motståndare till alla typer av begränsningar i rätten att bära vapen.

NRA, som öppet stödjer Trump, svarar att organisationen tycker att det bör vara svårare för personer som är med på bevakningslistor för terror att köpa vapen.

FAKTA

Dödligaste masskjutningen

Söndagens massaker på en gayklubb i Orlando är den dödligaste i USA:s historia. Minst 50 människor sköts till döds av den 29-årige Omar Masheen.

Andra masskjutningar i USA med många dödsoffer:

Det extremislamistiska paret Syed Farook och Tahfeen Malik sköt i början av december i fjol ihjäl 14 oskyldiga på en personalfest i San Bernardino.

Den 16 september 2013 mördade 34-årige Aaron Alexis tolv personer och skadade tre på marinbasen Washington Navy Yard.

Den 14 december 2012 sköt 20-årige Adam Lanza ihjäl 20 barn och sex vuxna på en grundskola i Newtown, Connecticut, innan han tog sitt eget liv.

Den 20 juli 2012 gick James Holmes, 24 år, till attack på en biograf i Aurora, Colorado, som premiärvisade Batmanfilmen "The Dark Knight Rises". Tolv personer dödades och 58 skadades.

I april 2007 sköt en 23-årig student ihjäl 33 elever och anställda vid universitetet Virginia Tech i Blacksburg, Virginia, och tog sedan sitt liv.

Källa: Los Angeles Times, Mass Shooting Tracker

Aftonbladet-TT