USA: Skärpta vapenregler övervägs

NYHETER

Demokraterna i USA:s senat har, några dagar efter massakern i Orlando, vunnit en liten delseger i kampen för skärpta vapenlagar. Senaten ska nu överväga ett förbud mot att terrormisstänkta personer får köpa vapen.

Beskedet att senaten ska rösta om lagförslaget kom efter ett maratontal, en så kallad filibuster, av demokraten Chris Murphy. Han är senator för delstaten Connecticut, där 20 barn dödades i en skolskjutning 2012.

– Jag blir kvar på det här golvet tills vi får någon signal, något tecken på att vi kan enas, sade Murphy när han inledde talet på onsdagsmorgonen.

Mer än 14 timmar senare meddelade han på Twitter att det, efter åratal av blockering i frågan, blir en omröstning, och att Demokraternas och Republikanernas ledare är eniga "om en väg framåt" för att förslaget ska godkännas av senaten.

Republikanerna brukar vara motståndare till alla typer av begränsningar i rätten att bära vapen. Men även partiets blivande presidentkandidat, Donald Trump, har öppnat för skärpningar. Trump har sagt att han ska ta upp frågan med vapenlobbyns organisation National Rifle Association (NRA). NRA, som öppet stödjer Trump, har svarat att organisationen tycker att det bör vara svårare för personer som är med på bevakningslistor för terror att köpa vapen.

USA:s president Barack Obama och vice president Joe Biden besöker i dag Orlando, där Omar Mateen i helgen sköt ihjäl 49 människor. De ska möta anhöriga till personer som dödades vid masskjutningen.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

USA