Varning: Passa dig för aprikoskärnor

NYHETER

Ät gärna aprikoser, men låt bli kärnorna – de kan ge en mycket allvarlig förgiftning, varnar Livsmedelsverket.

Vet du mer? Har du drabbats? Kontakta oss!

Foto: COLOURBOX

Det går nämligen inte att se skillnad på söta och bittra kärnor, och det är de bittra som är lömska.

"Att äta aprikoskärnor är att ta stora risker helt i onödan. Det är mycket oroande att bittra aprikoskärnor dessutom marknadsförs som hälsokost och botemedel mot cancer", säger Emma Halldin Ankarberg, toxikolog på Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.

Torkade aprikoser är däremot okej och även så kallad bakmassa med torkade aprikoskärnor.

FAKTA

Kan leda till cyanidförgiftning

Aprikoskärnor innehåller olika halter av den cyanogena glykosiden amygdalin. Halterna är särskilt höga i bittra kärnor. Om man tuggar på sådana kärnor frigörs vätecyanid. Det kan också frigöras i tarmen. Redan fem kärnor kan ge mycket allvarliga symtom hos småbarn.

Vid akut förgiftning kan man drabbas av andnöd och cyanos, missfärgning av huden på grund av syrebrist. Huvudvärk, hjärtklappning, illamående, yrsel och förvirring förekommer också.

Källa: Livsmedelsverket

TT

ARTIKELN HANDLAR OM