Utredare: En av de svarta lådorna från Egyptair har bärgats

1 av 25
NYHETER

Egyptiska utredare hittade i går vraket på Medelhavets botten.

Nu har en av två svarta lådor från Egyptair 804 bärgats.

– Det är väldigt värdefullt för kunna svara på frågan vad som hänt, säger Henrik Elinder, flyghaveriexpert.

På onsdagen meddelade utredare från den egyptiska haveriutredningen att de sett de första bilderna av Egyptair-vraket på havets botten.

Nu uppges en av planets två svarta lådor ha bärgats från Medelhavet. Den svarta låda som bärgats ska vara skadad och är den del som innehåller kommunikationen i cockpit, det vill säga mellan piloterna och mellan piloterna och flygledningen.

Enligt AP har dock bärgningsfarkosten lyckats säkra den ”hårddisk” som är den viktigaste delen.

Kan ge svar på vad som hänt

Svarta lådorna kan vara det som ger svaret på vad som fick planet att krascha, enligt flygplanstillverkaren Airbus som byggt det drabbade planet.

”De första bilderna av vraket medger inga svar på vilket scenario som lett till olyckan. Bara svarta lådorna kan bidra till svar på vilken kedja av händelser som ledde till den tragiska olyckan”, skriver Airbus i ett uttalande.

Farkosten som bärgat den viktiga svarta lådan är en djuphavsrobot från sökfartyget John Lethbridge som sedan förra veckan arbetat i ett område 290 kilometer från Egyptens norra kust, skriver AFP.

Henrik Elinder, nu pensionerad expert på flyghaverier som arbetat vid Statens haverikommission, säger att fyndet är mycket värdefullt för utredningen.

– Den registrerar ljudet i planet med olika mikrofoner. Piloternas kommunikation, kommunikationen med kabinpersonalen men också alla andra ljud i cockpit, säger han.

– Man kan till exempel höra olika knappljud som går att identifiera. Så de här ljudinspelningarna innehåller väldigt väsentlig information.

Viktigt att hitta andra lådan

Henrik Elinder säger att ljudinspelning som nu hittats i sig kan innehålla svaret på vad som drabbat planet men att det självklart också vore viktigt att bärga den andra svarta lådan. Den som innehåller all teknisk data från flygningen.

– Hittar man de båda delarna så har man kommit en långt för att kunna avslöja vad som hänt, säger Henrik Elinder.

Egyptair flight 804 var på väg från Paris till Kairo när det klockan 02.26 den 19 maj försvann från radarn precis efter att ha flugit in i egyptiskt luftrum. 66 människor fanns ombord på planet när det störtade i Medelhavet. Ingen överlevde.

Kraschade planet MS804 – detta har hänt

ARTIKELN HANDLAR OM