James, 2,5, hängde medvetslös i snöre på förskolan

1 av 4
NYHETER

James, 2,5 år, försvann under fruktstunden på förskolan i Norrköping.

När personalen en kort stund senare hittade pojken hängde han medvetslös med ett rullgardinssnöre virat runt halsen.

– Några sekunder senare och han hade varit död, säger pappan Andreas Karnevald.

Det var i onsdags morse som James, 2,5 år, i ett obevakat ögonblick försvann från de andra barnen under en fruktstund på en förskola i Norrköping. När personalen efter en stund hittade James i ett annat rum hade han ett rullgardinssnöre virat runt halsen, var blå i ansiktet och medvetslös.

Personalen började göra hjärt- och lungräddning och larmade samtidigt ambulans. I ambulansen på väg till sjukhuset ringde personalen James mamma som i panik kontaktade pappa Andreas.

Ville frysa ned hjärnan

– Min sambo ringde till mig och skrek att jag måste komma och hämta henne. Vi kom fram till akuten ungefär samtidigt som ambulansen och en sjuksköterska sa att en massa läkare väntade på oss.

När föräldrarna kom in på rummet dit James förts, krampade sonen i händerna och hans fötter var alldeles krokiga, berättar Andreas.

– Vi fick ingen kontakt med honom överhuvudtaget. Ett tag pratade läkarna om att de ville frysa ner hans hjärna för att minska risken för hjärnskador. Men de valde att avvakta och i stället söva ned honom.

Under några skräckfyllda timmar växlade James mellan att vara vaken korta stunder och sedan somna igen.

– När han vaknade tittade han inte på oss utan upp i taket. Vi fick fortfarande ingen kontakt med honom, säger pappa Andreas.

Efter att James sovit en längre stund vaknade han plötsligt till och utbrast, till föräldrarnas glädje ”Bamse!”:

– Då förstod vi att han var med igen och vi fick lite nytt hopp. För James är det bara Bamse och Zlatan som gäller så det gav oss ett skönt tecken på att han var okej, säger Andreas.

Trots de kritiska ögonblicken så ska James inte ha drabbats av några komplikationer, vilket föräldrarna är jättetacksamma för.

Handlade om sekunder

– När vi kom in till akuten var det frågan om liv eller död. Senare blev det en fråga om han skulle få hjärnskador eller inte. Hade han hittats några sekunder senare hade han fått det.

Efter ett dygn på sjukhuset fick James och familjen åka hem på torsdagskvällen. Andreas uppger att James sovit under natten och är pigg. Däremot har det inte blivit särskilt mycket sömn för de oroliga föräldrarna

– Vi har inte sovit så bra av förklarliga skäl. Vi har sovit i omgångar och kollat till honom regelbundet.

James, som Andreas menar vanligtvis är ett mycket energiskt barn, har varit påtagligt medtagen efter händelsen.

– Vi märker att han är oroligare än han brukar. Han har dessutom ett tydligt märke på halsen men det är bara ytligt. Han kan äta och dricka som vanligt.

"Känns som vi svikit honom"

Andreas berättar att personalen på förskolan har mått mycket dåligt över händelsen och att många av dem besökte James på sjukhuset. Trots att föräldrarna inte klandrar personalen så menar Andreas att kommunen nu måste se över säkerheten på förskolorna.

– Vi har alltid haft bra kontakt med personalen och ingen av dem ville ju att detta skulle hända. De var helt förstörda. Samtidigt får en sådan här sak inte inträffa. Det ska inte hänga gardinsnören i huvudhöjd på tvååriga barn, säger Andreas, och tillägger att han tycker det är bra att frågan nu får uppmärksamhet.

– Jag är övertygad om att det hänger sådana här snören på andra förskolor runtom i Sverige.

Hur känner man som förälder när något sådant här händer?

– Det känns hemskt och att vi som föräldrar har svikit honom. Samtidigt har vi ju lämnat honom på en förskola som vi betalar för och som ska vara trygg. Vi vet inte hur vi ska göra framöver. Vi kan ju inte bara lämna honom på måndag igen och låtsas som att inget har hänt. Det kommer att bli en väldigt jobbig tid framöver.

Vad tycker ni att kommunen borde göra nu?

– Det är viktigt att man får till en ordentlig översyn och att man regelbundet besöker förskolor och ser till att det är en säker miljö. Man måste se över minsta småsak som man som vuxen kanske inte tänker på men som kan vara en livsfara för barnen.

Har vidtagit åtgärder

Mats Olsson, utbildningsdirektör på utbildningsförvaltningen i Norrköping, beklagar det inträffade och förklarar att åtgärder har vidtagits för att något liknande inte ska kunna inträffa igen. I onsdags ska samtliga förskolor i kommunen ha informerats om händelsen och personalen har uppmanats att kontrollera så att inga rullgardinssnören hänger ned.

– Detta får inte ske men vi kan konstatera att ett akutläge uppstått då det funnits snören som utgjort ett riskmoment, säger Mats Olsson.

Han berättar att man efter semestrarna ska genomföra en så kallad barnrisksanalys, som ska komplettera den befintliga skyddsronden.

– Det är inte alltid riskmomenten är helt uppenbara. Vi har nu sett att det finns risker som vi behöver bli medvetna om och att vi därför måste göra noggrannare kontroller.

Det finns ju lagar och regler kring hur persienner ska installeras för att vara barnsäkra. Har man brustit här?

– Det kan jag inte svara på i dagsläget. Nu återstår en noggrannare utredning för att se vad som kan ha utgjort en eventuell brist i sammanhanget eller vad som har orsakat den här händelsen.

Kan barnen på era förskolor känna sig säkra under tiden?

– Absolut. Dock finns det saker i vardagen som gör att händelser ibland inträffar och som vi på förhand inte alltid kan förutse. Men förskolan är inte en mer riskfylld plats än hemmet. Jag upplever dessutom att personalen på förskolorna har en hög medvetandenivå kring vårt ansvar och vilka risker som finns, säger Mats Olsson.

ARTIKELN HANDLAR OM