Kapar id – för att köpa kaffemaskin

NYHETER

Polisen söker nu identiteten på en misstänkt bedragare.

Polisen misstänker att bedragaren har kapat identiteten på sitt offer för att köpa en kaffemaskin över internet.

Det var den 16 december förra året som mannen klev in i butiken i Haninge utanför Stockholm. Via övervakningskamerorna kan man se mannen lämna fram ett falsk identitetskort i kassan och får ut kaffemaskinen han har beställt i sitt offers namn.

– Återigen har man stulit någon annans identitet och använt det när man beställt varor över internet, säger Jan Olsson på Nationellt bedrägericenter.

Fakturan skickades till offret

Fakturan på 8 400 kronor skickades hem till offret, som då upptäckte bedrägeriet och polisanmälde det. Polisen vet inte hur bedragaren kommer över offrets identitet men det är inte så svårt att ta reda på, enligt Jan Olsson.

– Informationen om allas personers identitet finns tillgänglig hos våra myndigheter. Så det är det man återigen har utnyttjat.

185 000 bedrägerier anmäldes förra året

Antalet anmälda bedrägeribrott har ökat kraftigt de senasten åren och utgjorde förra året 12 procent av alla anmälda brott i Sverige, visar siffror från Brottsförebyggande rådet. Under 2015 polisanmäldes sammanlagt 185 000 bedrägeribrott, vilket är nästan 30.000 fler fall än under 2014 och en ökning med 19 procent.

Vill ha identiteten på bedragaren

Nu släpper polisen övervakningsbilder i hopp om att någon ska känna igen den misstänkte bedragaren.

– I det här fallet vill vi naturligtvis ha reda på mannens identitet eller andra uppgifter som eventuellt kan leda utredningen framåt, för vi vet inte vem mannen är, säger Jan Olsson.

Känner du igen mannen eller har du andra uppgifter att lämna i fallet? Ring polisen på 114 14 eller mejla oss på [email protected]

ARTIKELN HANDLAR OM

Haninge