Minst elva barn drunknade i Karelen

Foto: WIKIMEDIA COMMONS
Minst 11 barn drunknade i Karelen.
NYHETER

Minst elva barn och en vuxen från ett sommarläger har drunknat i en båtolycka i ryska Karelen.

Trots att myndigheter varnat för storm ska de omkomna barnen inte ha burit flytvästar, uppger Rysslands barnombudsman.

Polisen har inlett en förundersökning och medtagit en av lägerinstruktörerna till förhör.

En grupp på 49 personer gav sig under lördagen ut i två båtar och en flotte för att korsa sjön Sjamozero, tolv mil öster om gränsen mot Finland, när de överraskades av en storm, uppger ryska myndigheter enligt TT. Bara en av båtarna lyckades ta sig tillbaka till land.

Flera varningar

I gruppen fanns barn från Moskva i åldrarna 12–15 år och vuxna ledsagare från ett sommarläger.

Myndigheterna har hittills räddat 36 personer. En flicka hade själv lyckats ta sig i land. Räddningspersonal, psykologer och socialarbetare har skickats till platsen.

Dagarna före stormen hade flera varningar utfärdats och ryska myndigheter avrådde från att ge sig ut på sjön Sjamozero, rapporterar AP. Trots det hade barnen som omkom "uppenbarligen inte haft flytvästar", uppger Rysslands barnombudsman Pavel Astachov enligt TT.

Kallt vatten

Vattnet i sjön ska ha varit mellan åtta och tio grader, uppger Vladimir Kucherenko, chef på ett lokalt turistföretag, enligt AP. Han tror att starka vindar drivit ut båtarna och flotten till sjöss och gjort det svårt för barnen att ta sig tillbaka till land.

– Jag skulle vilja se den som lät dem ge sig ut på sjön i ögonen, säger Vladimir Kucherenko i ryska nyhetssändningar.

En förundersökning har inletts för att utreda om säkerhetsföreskrifterna har följts. En av instruktörerna på sommarlägret har medtagits till förhör.

ARTIKELN HANDLAR OM

Ryssland