LO-basen: ”Svenska skolan misshandlar våra unga”

1 av 4 | Foto: Ola Axman
Efter talet fick LO-basen ett fång rosor.
NYHETER

Svenska skolan har blivit ett nyliberalt experiment som måste få ett slut.

Det var ett av Karl-Petter Thorwaldssons budskap när han höll tal på LO:s kongress.

– Vi har varit tysta alldeles för länge. Vi tänker inte längre acceptera att den svenska skolan misshandlar våra medlemmars unga, säger han.

LO-kongressens tredje dag äntrade Karl-Petter Thorwaldsson scenen för att hålla sitt linjetal inför ledamöterna.

Från podiet gick han till hårt angrepp mot vad han beskrev som skolvärldens vinstjakt och segregation, och kallade den svenska skolan för ett ”nyliberalt experiment”.

– Sverige är nu det enda land i världen som tillåter privata företag att driva skattefinansierade skolor som vilka affärsföretag som helst, och plocka ut vinster från verksamheten, sa Thorwaldsson.

”I helvete heller”

LO-ordföranden gav också sin syn på den senaste tidens debatt om hur nyanlända ska komma i arbete. Centerpartiet har bland annat uppmanat arbetsmarknadens parter att sluta avtal om lägre löner för nyanlända.

Det tycker inte Thorwaldsson är vägen framåt.

– Vårt svar till alla som kräver lägre löner för våra kamrater från andra länder är: I helvete heller, sa han och möttes av rungande applåder.

Kritiserade dyster bild

Under talet kritiserade Thorwaldsson borgerliga debattörer för att ge en alltför dyster bild av det svenska samhället. Han ville i stället lyfta den ökade sysselsättningen och framgångarna för svensk industri.

– Men att borgerliga ledarskribenter deppar är inte så konstigt, för utvecklingen står i kontrast till deras åtta år vid makten.

Efter talet fick LO-basen ett fång rosor och kramar av finansminister Magdalena Andersson och Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin.

”Misshandlar våra medlemmars unga”

Aftonbladet träffar Karl-Petter Thorwaldsson när grattiskramarna är över.

Vad tycker du var ditt viktigaste budskap till medlemmarna?

– Att vi inte längre tänker acceptera att den svenska skolan misshandlar våra medlemmars unga. Om du är barn till någon som är arbetslös, någon från ett annat land eller någon som har sjukbidrag så klarar du dig inte.

Du riktade inte särskilt hård kritik mot regeringen, som ändå har ansvar för skolan.

– Jag uppmanar både de och oppositionen att svälja all prestige som har uppstått i skolfrågan. Jag såg att Anna Kinberg Batra sa det fullständigt självklara: att man inte ska få ta ut vinst ur skolor som går dåligt och där eleverna inte får tillräckligt med kunskaper. Och marknaden och de andra borgerliga partierna slog ner på henne jättehårt.

Vilken prestige bör S svälja?

– I skolfrågan har man lagt prestige i att inte göra upp den här frågan över blockgränserna. Och det går inte, för vare sig regeringsunderlaget eller oppositionen har tillräckligt med underlag i riksdagen för att få igenom sin politik.

Regeringspartierna har kämpat med dåliga opinionssiffror, vad säger du om deras tid vid makten?

– De 20 månader som de har haft makten har kanske varit den svåraste någonsin för en regering. Med den nedröstade budgeten, nyvalshotet och flyktingvågen. Med de förutsättningarna har de gjort det ohyggligt bra.

Om du får ge dem ett betyg mellan A-F?

– De här betygsskalorna som finns i dag är ju ett av problemen. Det finns ingen som vet hur de fungerar. A låter ju bra.

Det är högst.

– Ja, de får inte A. Vad är näst bäst?

B.

– Ja, de får ett B då.