Nordkorea avfyrade två robotar

NYHETER

Nordkorea testade att avfyra en robot ut över havet tidigt under onsdagsmorgonen lokal tid, men misslyckades.

Två timmar senare gjordes ytterligare en robotuppskjutning.

Den första misstänks ha rört sig om en ny typ av kraftfull medeldistansrobot som skulle kunna nå USA:s baser i Guam.

Avfyrningen skedde strax före klockan 06, lokal tid, enligt Sydkoreas försvarsdepartement. "Den verkar ha misslyckats", heter det i ett uttalande.

Kraftfull medeldistansrobot

Nordkorea gjorde två timmar senare ytterligare en robotuppskjutning, uppger den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap enligt AFP.

Enligt Reuters verkar det röra sig om en mellandistansrobot. Den lyckades. Enligt den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap flög roboten 40 mil och föll ned i havet, skriver Reuters.

Japanska och sydkoreanska källor uppgav i tisdags att Nordkorea förberedde att testskjuta en kraftfull ballistisk medeldistansrobot med namnet Musudan från sin östkust, och länderna gjorde sin militär redo.

Fyra gånger tidigare – tre gånger i april och en gång i maj – har Nordkorea försökt att skjuta upp en sådan robot men misslyckats. Den visades först upp vid en militärparad i Pyongyang i oktober 2010.

Japan kommer att protestera

Även amerikansk militär i Stilla havet bekräftade att en första robot avfyrats, enligt Reuters, och att de första uppgifterna tydde på att uppskjutningen misslyckades.

Japans regering säger att uppskjutningen strider mot FN-resolutioner, som förbjuder Nordkorea att använda någon form av ballistisk robotteknologi, och att landet starkt kommer att protestera, enligt nyhetsbyrån Kyodo.

Premiärminister Shintzo Abe säger att Nordkoreas robotuppskjutningar "inte kan tolereras", enligt Reuters.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Nordkorea