Karen anfölls av björn under maratonlopp

Överlevde svåra attacken genom att spela död

Foto: PRIVAT
Karen Williams attackerades av en björn mitt under ett maratonlopp: ”Jag kröp ihop till en boll och spelade död”
NYHETER

Maratonlöparen Karen Williams hade inte långt kvar till slutspurten när björnen gick till attack.

Hon låg skadad i ett dike i en halvtimme innan någon upptäckte henne.

”Jag kröp ihop till en boll och spelade död”, skriver hon om attacken enligt New York Post.

När Karen Williams tog sig uppför branten hade hon 37 avklarade kilometer bakom sig – och en fullvuxen svartbjörn fem meter framför sig.

Björnen rusade mot henne i slutfasen av helgens maratonlopp i naturreservatet Valles Caldera i den amerikanska delstaten New Mexico. Precis innan det small skymtade hon en björnunge i periferin, skriver Williams i ett inlägg på evenemangets Facebooksida.

”Jag lyfte mina armar och ropade 'nej!'. Sedan såg jag ungen. Plötsligt var jag på backen och blev riven och biten”, skriver hon i inlägget.

”Skrek ut i smärta”

Maratonlöparen var chanslös mot björnhonan.

”Jag skrek ut i smärta. Björnmamman gillade inte det så hon gav mig en vänsterkrok, bet mig i nacken och försökte skaka mig. Jag kröp ihop till en boll och spelade död”, skriver Karen Williams.

Björnen lommade sedan iväg för att hjälpa sin unge som hade klättrat upp i ett träd. Men hon höll hela tiden koll på den skadade löparen.

”Jag var rädd att jag skulle dö”, skriver Williams i sitt inlägg.

När hon hade legat orörlig i ungefär tio minuter försvann björnhonan med sin unge. Karen Williams försökte resa sig upp men kroppen lydde inte. Det dröjde ytterligare tjugo minuter innan en annan löpare upptäckte henne och kallade på hjälp.

Flögs till sjukhus

Enligt CBS flögs den skadade kvinnan till sjukhuset i Albuquerque där hon vårdades för icke-livshotande skador. Enligt Williams resulterade attacken framför allt i frakturer, punkteringar och rivsår. Björnhonan, som ingick i ett forskningsprojekt och var GPS-märkt, spårades upp och avlivades, skriver CBS.

Myndigheterna har sökt efter hennes ungar under veckan.

ARTIKELN HANDLAR OM

New Mexico

Maraton