Köra falsk polisbil blir olagligt

1 av 3
NYHETER

Oavsett om det är kriminella som vill förlöjliga lagens väktare eller motorburen ungdom som vill hissa upp tuppkammen inför kompisarna:

Nu ska regeringen göra det olagligt att köra runt i falska polisbilar.

– Det är väl på tiden att vi gör något åt det här. Det retar mig när folk tror att de kan driva med polisen, det tycker jag hemskt illa om. Ibland är det rena gangsters dessutom, som spökat ut sina bilar och kör omkring och låtsas vara poliser, säger justitieminister Morgan Johansson (S) till TT.

Genom åren har det förekommit att bilar som gjorts om så att de till förvillelse liknar polisens rullar på landets vägar och gator. Det har med dagens lagstiftning varit svårt att beivra, och problemen aktualiserades efter en dom i Svea hovrätt i mars 2012. Då slog rätten fast att körandet av en sådan bil inte måste medföra brottet föregivande av allmän ställning, säger Johansson.

”Förfärligt intryck”

Men i dag beslutar regeringen att skicka en lagrådsremiss om att det från årsskiftet, med hot om vite, ska bli olagligt att köra fordon som bär "Polismyndighetens eller Säkerhetspolisens heraldiska vapen eller något som lätt kan förväxlas med dessa samt ordet polis i olika sammansättningar och böjningsformer och ord som lätt kan förväxlas med det".

– Allmänheten måste kunna lita på att den som kör en polisbil också är polis. Det har förekommit att sådana här falska polisbilar kommit åkande och kört rakt förbi en trafikolycka utan att stanna och det ger ju ett förfärligt intryck. Det här är en lucka vi täpper till av rena anständighetsskäl och för att behålla förtroendet för polisen, säger Johansson.

”Varje dag”

Enligt honom är det oftast kriminella som kör de polisliknande fordonen, eller motorintresserad ungdom.

En kartläggning har visat att det är omkring tolv fordon som varit i trafik som kan förväxlas med polisens fordon.

Men Morgan Johansson säger att sådana fordon rullar på vägarna varje dag och tycker inte att lagstiftning är att ta i för mycket.

– De skadar förtroendet för polisen varje dag, oavsett om det är ett fåtal bilar.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM