Polisen kommer inte åt dömd trippelmördare

Martin Saliba fick livstids fängelse för trippelmordet i Uddevalla – flydde från Sverige

1 av 10
NYHETER

Den dömde trippelmördaren Martin Saliba flydde till Libanon före den sista förhandlingsdagen i hovrätten.

Nu kommer den svenska polisen inte åt Saliba – libanesiska myndigheter vägrar lämna ut honom.

– Jag tror att han har åkt ner och ansökt om libanesiskt medborgarskap på plats, säger Sten-Rune Timmersjö, chef för polisens grova brott-enhet i Fyrbodal.

Martin Saliba friades i tingsrätten men dömdes tillsammans med sin bror till livstids fängelse för det uppmärksammade trippelmordet i Uddevalla i mars 2015.

Men innan hovrättens sista förhandlingsdag lämnade han landet. Utåt har polisen tidigare sagt att man förmodar att han befinner sig i Libanon, vilket nu också bekräftas.

Myndigheterna vägrar lämna ut honom

Enligt polisen har man varit i kontakt med libanesiska myndigheter som vägrar lämna ut Saliba.

– Vi har naturligtvis vetat om att han befinner sig i Libanon ett tag men på grund av förhandlingar med libanesiska myndigheter har vi inte kunnat gå ut med så mycket information. Men myndigheterna kommer inte lämna ut honom, säger Sten-Rune Timmersjö, chef för polisens grova brott-enhet i Fyrbodal.

Enligt polisen är orsaken att staten inte lämnar ut sina egna medborgare.

– Han är född och uppvuxen i Uddevalla. Jag tror att han har åkt ner och ansökt om libanesiskt medborgarskap på plats. Som jag har förstått det ska det inte vara så svårt att få medborgarskap. Men exakt hur det här har gått till vet vi inte. Vi vet bara att han inte kommer bli utlämnad, säger Timmersjö.

”Finns ingenting vi kan göra”

Sten-Rune Timmersjö uppger att man uttömt alla möjligheter att få Saliba utlämnad. Kvar finns bara hoppet.

– Det finns ingenting vi kan göra. Det enda vi kan göra är att hoppas att han kommer tillbaka frivilligt. Visst kanske han har en frihet i Libanon men för en kille som är född och uppväxt i Uddevalla blir det en väldigt stor omställning, säger Timmersjö.

Hur känner du inför att han går fri just nu?

– Jag är ju tjänsteman i statens tjänst och har inga personliga känslor. Men man kan konstatera att om Uddevalla tingsrätt funderat ett varv till kanske vi inte hade varit i den här situationen. Att gå från friad i tingsrätten till fälld i hovrätten är ett stort steg, säger Sten-Rune Timmersjö.

Martin Saliba är alltjämt internationellt efterlyst.

Mordoffren var två unga män och en ung kvinna. En anhörig till den unga kvinnan känner en stor orättvisa efter fallets nya vändning.

– Det är för jävligt. Att någon som avrättat tre personer kan gå fri i ett annat land. Han är inte libanes, han är lika svensk som jag, säger den anhöriga till P4 Väst.

ARTIKELN HANDLAR OM