Föddes med hjärnan utanför skallen

Foto: Privat.
NYHETER

Bentley Ross Yoder föddes med hjärnan utanför skallen.

Trots att läkarna dömde ut hans chanser att klara sig lever han fortfarande.

– Han betraktades aldrig som en bebis som skulle överleva, säger mamman Sierra Yoder, till Washington Post.

I oktober ifjol blev makarna Sierra och Dustin Yoder från Ohio föräldrar till lille Bentley Ross Yoder under väldigt speciella omständigheter. När läkarna tittade på ultraljudet 22 veckor in i graviditeten upptäcktes det att Bentley hade en så kallad cranidum bifidum, ett tillstånd där delar av hjärnan växer genom öppningar i skallen.

Läkarna dömde genast ut hans chanser att leva ett normalt liv.

– Han kommer inte att prata. Han kommer inte att röra sig. Han kommer inte att veta när han är hungrig. Han kommer att vara ett skal, sa de enligt Sierra Yoder.

Blev förkrossade

Paret blev förkrossade och beställde tid för abort. Men när datumet började närma sig kände de att de inte klarade av att göra det. Om de behöll barnet skulle de åtminstone få träffa honom innan det var dags att säga farväl.

När Bentley väl föddes turades familj och vänner om att hålla i honom. Alla trodde att det var hans första och sista timme i livet. Men han fortsatte att andas, så föräldrarna blev tillsagda att ta med honom hem och ställa in sig på att Bentley skulle få dödshjälp.

Utvecklades som vanligt

Bentley fortsatte att utvecklas och växa som vilket barn som helst, så föräldrarna tog med honom till barnsjukhuset i Boston för att få en annan läkares synpunkter. Där träffade läkaren John Meara, som var den första som var hoppfull inför Bentleys möjligheter. Han trodde att Bentley använde delen av hjärnan som var utanför skallen och att det därför inte gick att operera bort den.

En specialstrategi togs fram och kirurgerna på sjukhuset fick träna på att operera på en 3D-modell av Bentleys huvud innan operationen genomfördes i slutet av april.

Ingreppet blev framgångsrikt. Kirurgerna tömde huvudet på vätska och lyckades flytta tillbaka Bentleys hjärna innanför skallen.

Lever fortfarande

Bentley lever fortfarande. Han kan göra ljud och hålla sitt huvud uppe och han är lik sin storebror. Men eftersom att läkarna inte har någonting att jämföra med kan de inte avgöra ur det kommer att gå för honom. Nu tar föräldrarna varje dag som den kommer.

ARTIKELN HANDLAR OM

Ohio