Rekryter tvingades våldta varandra ”som invigningsrit”

Foto: EPA AAP/AWD ALLIANCE
NYHETER

Övergrepp, pennalism och våldtäkter skakar Australiens flotta.

Nu vittnar hundratalet rekryter om de brutala övergreppen som användes som ”invigningsriter”.

– Jag känner fortfarande en massa skuld och skam över övergreppen, säger offret Graeme Frazer, 50 år efteråt.

Hundratalet tonåriga rekryter våldtogs av personal och tvingades våldta varandra som ”invigningsriter” och för att ”bli riktiga män”. Det gick så långt att en tonårig flicka begick självmord efter en sexuell relation med en instruktör.

I samband med en statlig utredning vittnar nu 111 offer om de brutala övergreppen som inträffade i den australienska flottan under 60-, 70- och 80-talet, rapporterar CNN.

En tidigare medlem i marinen vittnar om hur de bland annat tvingats ha oralsex med andra rekryter, hur de blivit våldtagna, tvingats smörja skokräm på andra rekyters könsorgan eller stoppa andras huvuden i använda toaletter.

”Meningslöst att säga nej”

Mannen vittnar om hur han ”rycktes upp” mitt i natten innan han utsattes för grova sexuella övergreppen.

– Miljön gjorde det meningslöst att försöka stå emot. Man stod ut med så många övergrepp att man insåg att det var meningslöst att säga nej. Eter ett tag insåg man att den bästa lösningen verkade vara att få det överstökat.

15-åriga rekryten Elenore Tibble som haft en sexuell relation med en 30-årig instruktör kände sig så hotad att hon år 2000 tog livet av sig, 16 år gammal, skriver The Independent.

”Känner fortfarande skuld”

Ytterligare en tidigare rekryt, 65-årige Graeme Frazer som gick med i flottan vid 16-års ålder, berättar för kommissionen hur han lämnades medvetslös efter att ha tvingats springa i korridoren medan de andra kastade väskor fyllda med järn, skor och andra tunga saker mot honom.

– Jag känner fortfarande en massa skuld och skam över övergreppen, säger han.

Han säger att förövarna menade att övergreppen var en ”invigningsrit till den riktiga flottan”. För Graeme Frazer är utredningen symbolisk och markerar slutet på 49 års plåga.

Utredningen startade 2012 och har sedan dess fått tusentals anmälningar från de 111 personerna som hörts på grund av de sexuella, psykiska och fysiska övergrepp som de utsatts för.

ARTIKELN HANDLAR OM

CNN