Nu säljs alkoglassen i svenska matbutiker

1 av 2
NYHETER

Nu säljs alkoglassen N'ice i flera svenska mataffärer.

Glassen innehåller fem procent alkohol och säljs med 18-årsgräns.

Därför vill regeringen nu se över alkohollagstiftningen, rapporterar Nyheter24.

I fjol lanserades alkoglassen N'ice på den svenska marknaden. Den såldes först via den digitala matbutiken mathem.se, men plockades bort från sortimentet en längre period då glassförsäljningen vållade stor debatt.

Räknas inte som dryck

Nu har flera svenska matbutiker börjat sälja glassen. Just nu går den att köpa i ett flertal Ica-butiker i Stockholm, Skåne och Göteborg. Den säljs även i Karlstad och Västerås. Glassen innehåller fem procent alkohol och säljs med 18-årsgräns. Eftersom att den är fryst räknas den inte som en dryck och omfattas därmed inte av alkohollagen. Under helgen fick Konsumentverket in flera anmälningar om glassen.

– Lagstiftningen är inte anpassad till att alkohol kan serveras i andra former än som dryck. Vi ser det absolut som ett problem eftersom marknadsföringen träffar barn och unga. Teoretiskt skulle vi kunna pröva frågan utifrån reglerna om marknadsföring av alkoholdryck i alkohollagen men det finns inget ärende öppnat i dagsläget, säger Kristina Wallin, jurist vid Konsumentverket till TT.

Enligt företaget är alkoholen med ”för smakens skull”. Glassen finns i fyra olika drinksmaker. Den har skapats och marknadsförs av dj-stjärnan Sebastian Ingrosso.

Regeringen ska utreda

Men det är oklart om butikerna kommer att få fortsätta försäljningen på längre sikt. Regeringen ska nämligen se över alkohollagstiftningen, rapporterar Nyheter24.

– I regeringskansliet förbereds nu direktiv till en utredning som bland annat kommer att se över behovet av förändringar i alkohollagstiftingen med anledning av att det lanseras nya alkoholhaltiga preparat och produkter på marknaden. Målsättningen är att en utredning ska kunna påbörja sitt arbete under hösten 2016, säger Helena Paues, pressekreterare åt folkhälsominister Gabriel Wikström till sajten.

ARTIKELN HANDLAR OM