Människosmugglarna som söks i ”Operation Hydra”

1 av 10
NYHETER

Interpol går nu in i nästa fas i operation Infra Hydra.

Myndigheten går ut med namn och bild på tio människosmugglare och ber om allmänhetens hjälp att sätta fast de tio specifikt utvalda personerna inom den organiserade brottsligheten.

– Människor är bara en vara för dem att handla med, säger Michael O'Connell vid Interpol.

Under namnet Infra Hydra riktar Interpol in sig på 180 personer som är eftersökta världen över för människosmuggling. I början av maj genomfördes en koordinerad insats mellan 24 länder då ett flertal av dessa personer kunde gripas.

Bland annat en 39-årig marockansk medborgare som ska ha försett tre syriska flyktingar med belgiska identitetshandlingar mot en betalning på cirka 120 000 kronor. Även en albansk liga av människosmugglare identifierades och flera kunde gripas i insatsen. Ligan tog 140 000 kronor av personer för att smuggla dem mellan Frankrike och England i gummibåtar.

Släpper namn och bild på tio eftersökta

Också en 40-årig iransk man som misstänks vara inblandade i en smugglingsring som förde människor från Iran till olika europeiska länder kunde gripas i Spanien. Smugglarna beslagtar sina offers identitetshandlingar och höjer priset under den farliga resans gång.

Nu går operation Infra Hydra in i nästa fas och Interpol ber om allmänhetens hjälp att hitta tio specifikt utvalda människosmugglare. Interpol släpper därför namn, bild och information om dessa tio individer i hopp om att stoppa deras handel med människor.

– De här kriminella nätverken tar ingen som helst hänsyn till människors säkerhet eller välmående, de är bara ytterligare en vara som de kan handla med och som leder till tragiska händelser som vi sett runtom i världen, säger Micheal O'Connell vid Interpol i ett pressmeddelande.

– Operation Hydras målsättning är att plocka isär de här nätverken, att hindra dem från att tjäna pengar på människors desperation och ställa de ansvariga inför rätta.

Dog under smuggling

Bland de tio personer som Interpol nu släpper bild på finns Kolyo Georgiev Kolev, 45, från Bulgarien. Han är efterlyst i Ungern efter att ha transporterat nio afghanska medborgare från Bulgarien till Österrike. Under människosmugglingen ska fordonet som han och en annan man transporterade människorna ha vält. Två av människosmugglarnas offer dog i olyckan och 45-åringen och hans kumpan flydde från platsen.

Jan Abdullah, 47, jagas av rumänska myndigheter misstänkt för att ha organiserat en liga som smugglat människor, försett dem falska handlingar och tillhandahållit ”guider” för hur man korsar gränser illegalt.

Sverige är ett av de 44 länder i det internationella samarbetet mot människosmugglarna.

– Människosmuggling är en global fråga och därför är internationellt samarbete som det i Hydra nödvändigt, säger Michael O'Connell.

ARTIKELN HANDLAR OM

Interpol