Fredriks son föll ner för trappan – Ikea tog inget ansvar

1 av 2 | Foto: PRIVAT
Fredrik Fransson med sonen Amadeus.
NYHETER

Fredrik Franssons, 40, tvåårige son föll handlöst nedför trappan och fick föras till sjukhus.

Ikea-grinden Patrull öppnades oväntat när lille Amadeus lutade sig mot den.

– Han kunde ha knäckt nacken, det kunde ha blivit riktigt allvarligt, säger Fredrik.

Tvåårige Amadeus skulle precis sova middag hemma i Munka-Ljungby när pappa Fredrik Fransson, 40, hörde ett rejält brak. Sonen hade ramlat ned för hela trappan – trots att grinden var ordentligt stängd.

– Jag hörde en smäll så jag springer till hallen och där ligger han på rygg helt avslagen. Han tittar upp och är helt vettskrämd så jag ringer 112, säger Fredrik Fransson och säger åt sonen att ligga blickstilla i väntan på hjälp.

Drygt tio minuter senare kommer två ambulanser och tar med sonen till sjukhus för undersökning.

Det visade sig att lille Amadeus hade skadat huvudet och axeln, men att det trots allt var ”en snäll olycka” han råkat ut för.

– Men han kunde ha knäckt nacken, det kunde ha blivit riktigt allvarligt säger Fredrik.

”Hade kunnat stoppas”

Familjen var säkra på att de stängt grinden och bestämde sig för att skicka tillbaka den till Ikea för undersökning, trots att företaget påpekat att familjen ”kan ha monterat grinden fel”. Det visade sig att Fredrik Fransson hade rätt – det var något fel med låsningen på grinden.

Men det tog ändå mer än två veckor innan Ikea valde att återkalla barngrinden.

– Och då kom det fram att flera hade skadats. Man kanske kunde ha stoppat det här tidigare. Om man vetat att grinden inte fungerar, varför stoppar man den inte?, frågar han sig och poängterar att hans son inte var den första som skadats.

Ikea: ”Vi beklagar”

I samband med att barngrindarna återkallades under gårdagen sade Maria Thörn, business area manager på Ikea, att ”vi har nolltolerans mot produkter som riskerar barns säkerhet.

Men hur kommer det sig att man väntar så länge innan man varnar om en farlig produkt?

– Produktsäkerhet är av största vikt för oss på Ikea och vår rutin är att utreda produkten direkt och sedan återkalla den så fort det går, säger Emil Eriksson, presskontakt på Ikea.

På frågan om det ska behöva gå så långt att barn skadar sig och tvingas åka ambulans till sjukhuset svarar Emil Eriksson att deras rutin är att utreda ”så fort vi får kännedom om det och sedan återkallar de om det behövs”.

– Vi beklagar det som hänt och vi tar det på största allvar, säger han.

Det gick trots allt bra för lille Amadeus, men Fredrik Fransson tycker ändå att Ikea borde agera tidigare och inte vänta på att det ska inträffa flera olyckor innan man tar till åtgärder.

– Vi är glada att han inte fått någon allvarlig skada. Men Ikea borde ta ett större ansvar när det gäller barnsäkerheten. Finns en grind som inte uppfyller kraven får man stoppa den innan det händer fler olyckor, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM

Ikea

Ängelholm