Som Wikipedia med avbrott för hårdare rock

Foto: MAGNUS SUNDHOLM
Lars Ulrich.
NYHETER

Rockstjärnans livsresa är intressant och har tagit honom till ovanliga platser.

Men första ”Sommar i P1” på engelska liknar många andra.

Som Wikipedia med avbrott för hårdare rock.

Trummisen Lars Ulrich och hans Metallica har haft händelserika 35 år. Ibland i rubrikerna som när basisten Cliff Burton dog i en bussolycka i Sverige 1986. Eller när deras inre motsättningar fångades i dokumentärfilmen ”Some kind of monster” 2004. Terapi möter ”Spinal Tap”.

Lars Ulrich tar upp båda händelserna i sitt ”Sommar”, men tonar ned grälen i filmen. Olyckan 1986 gjorde dem så chockade att det enda de kunde göra var att fortsätta som om inget hänt.
 

Det är det första ”Sommar” på engelska, kryddat med danska. Men upplägget liknar många andra. Uppväxt. Hur han fastnade för musiken. Karriären. Hans tankar om framgång (”har inte förändrat oss”) och åldrande (”skönt att bli klokare”) är inte originella.

Han låter sympatisk och pratar vänligt om sina föräldrar och den trygga barndomen kring tennis och jazzmusik. Pappa Torben Ulrich var tennisproffs och familjen reste runt världen. 1969, när de var på Wimbledon i London, fick 6-årige Lars gå med på Rolling Stones konsert i Hyde park. Pappa tog med honom på Deep Purple i Köpenhamn 1973. Livet förändrades.
 

Lars Ulrich berättar hur mycket han gillar Oasis och U2, men mest spelar han larmigare rock. Hårdrockare gör gärna långa låtar, och längre känns de om man inte älskar genren. Fem minuter ”Overkill” med Motörhead lever upp till sin titel.

Musik att dunka huvudet i väggen till.

Lars Ulrich är konstsamlare. Han uppskattar film mer än musik och gillar skandinaviska möbler. Han äter hälsosamt och tycker inte ilska har något med hans musikskapande att göra.

Programmet är bandat i studion där Metallica just gjort klart en ny skiva.

Lars Ulrich låter som ett trevligt proffs som inte blottar något. Det mesta han berättar går att läsa på Wikipedia.

FAKTA

Det här är Lars Ulrich

Musiker, 52 år. Spelar trummor i Metallica. Född i Gentofte, Danmark, bor i San Francisco.

Skrytkvot  1/5

Skvallervärde 0/5

Känslostyrka 2/5

Humornivå  1/5

Åh fan-faktor  1/5

Första meningen: Hello everyone, this is Lars Ulrich from Metallica.

Sista meningen: ”Vi ses i Skandinavien, Hej fra Lars”.

3 typiska låtval: Deep Purple: ”Fireball”, Gasolin ”Rabalderstræde”, ”Metallica: ”Hit the lights”.

I morgon sommarpratar: David Lagercrantz

Programmet går att höra på sverigesradio.se och i appen Sveriges Radio Play. Programmet sänds den 25 juni kl. 00.02 i P1.

Jens Peterson,
Filmredaktör