Tyskmagasinen övertända i Luleå

1 av 3
NYHETER

Tyskmagasinen i Karlshäll strax norr om Karlsvik i Luleå står i full brand.

De två byggnaderna kommer att få brinna ned. Polis och räddningstjänst är på plats.

Det var vid 06-tiden på lördagsmorgonen som SOS fick larm om att de två Tyskmagasinen i Karlshäll strax norr om Karlsvik i Luleå brann. Man skickade då fem patruller till platsen och påbörjade släckningsarbetet. Träbyggnaderna gick dock inte att rädda utan får nu brinna ned.

– Vi såg branden från vår SOS-central. När vi kom till platsen var byggnaderna övertända och vi inriktar oss nu på eftersläckningsarbete och försöker att begränsa spridningen, säger John Moln-Teike, inre befäl vid räddningstjänsten Luleå till Aftonbladet vid 7-tiden.

Känd silhuett i Luleå

Tyskmagasinen är två lagerbyggnader som fått sitt namn av att de uppläts åt tyskarna under andra världskriget. Byggnaderna användes till lagring livsmedel som sedan transporterades till de tyska styrkorna i Norge.

Moln-Teike berättar att de två magasinen från 1912 är välkända landmärken i Luleå men att det är osäkert vad de innehåller.

– Jag vet inte om de är K-märkta men de är i alla fall en utpräglad silhuett här i Luleå och syns från större delen av stadskärnan.

Vad som fanns i byggnaderna är i nuläget okänt.

– De har tidigare använts som förvaring för husvagnar. Då det är sommarsäsong kan det finnas en del snöskotrar därinne.

Stort som två fotbollsplaner

Ett ögonvittne berättar för Aftonbladet att han var på väg hem från jobbet när han såg den kraftiga branden.

– När åkte närmre för att se vad som hänt stoppades jag av polisen som spärrat av området. Det var en väldigt kraftig brandrök kring platsen och det luktade mycket utomhus. Det blir nog bara aska kvar av dem tror jag.

I nuläget kan varken polis eller räddningstjänst svara på om branden är anlagd. Inga personskador ska ha rapporterats. Det ska heller inte vara någon explosionsrisk i området.

Området som brinner uppskattas vara cirka två fotbollsplaner stort.

Flera gamla tåg brann inne

Senare under lördagen rapporterade SVT Nyheter om att föreningen som sköter Norrbottens järnvägsmuseum och även bedriver veterantågstrafik hade flera tågvagnar inne i, och bredvid, Tyskmagasinen. De flesta fordon som används i veterantågstrafik ska ha förstörts i branden.

– Det är en katastrof för vår verksamhet, fruktansvärt tråkigt. Så pass mycket historia som går i graven med det där. Magasinen och alla fordon vi hade där, det är ingenting man kan återställa, säger Arnold Vonkavaara, ordförande i Malmbanans Vänner till SVT.

ARTIKELN HANDLAR OM

Luleå