Risk för kraftiga åska i södra Sverige

NYHETER

Det finns risk för kraftiga åskskurar över södra Sverige under midsommardagen enligt SMHI.

– Om man ser molnen växa vertikalt blir det ofta åska, säger meteorolog Sanna Andersson.

Det är risk för kraftiga åskskurar över södra Sverige under midsommardagen, främst i Götaland. Det säger SMHI. Vädret beror på varm och fuktig luft som kommit in över de södra delarna av landet.

Foto: LÄSARBILD
Att små tussmoln bildas på himlen är inget ovanligt...

– Åska uppstår ofta väldigt lokalt och det kan komma att uppgraderas till en varningsnivå. Man går ut med varningar med kortare varsel, säger Sandra Andersson, meteorolog på SMHI.

Lokala skurar kan uppstå som kan skapa problem i områden med stadsbebyggelse eller områden med hårdare ytor, som till exempel asfalterade vägar eller andra platser där regnet har svårt att rinna undan.

Foto: LÄSARBILD
... Men när de tornar upp sig och växer vertikalt bör en ana ugglor i mossen - eller förvänta sig...

Söta moln kan bli åska

De varma kvällarna de senaste dagarna har nästan varit tropiska på flera ställen i landet. För att en natt ska klassas som tropisk ska lägsta temperaturen vara minst 20 grader under natten, något som går hand i hand med risken för åska.

– Åska beter sig på olika sätt, men det vi brukar kalla för sommaråska kan man se tydligt när den bildas. Den kommer oftast på eftermiddagen efter en soligt på förmiddag. Det börjar med små, söta moln som ser ut som bomullstussar eller blomkål. Om man ser molnen växa vertikalt blir det ofta åska, säger Sandra Andersson.

– Men ovädret brukar ge med sig när solen blir lägre fram mot kvällen.

Foto: ANDREAS HILLERGREN
... Blixtar och dunder. Här är ett åskoväder över Glumslövs backar fångat av Aftonbladets fotograf klockan 23.18 på torsdagskvällen. I bilden ser man E6:an.

För några veckor sedan skadades många personer i Europa i stora åskväder. Finns det någon risk för den typen av väder i Sverige?

– Det krävs en större kontinent för att ett sådant väder ska kunna byggas upp, så det är inte troligt. Men det skulle förstås kunna bildas ett väder över Europa som sedan kommer in över Sverige.