”Auschwitzöverlevare” erkänner: Jag ljög

1 av 2
NYHETER

Joseph Hirt, 86, som påstått att han flydde från Auschwitz erkänner: ”allt var en lögn”.

I årtionden har han ljugit om hur han varit fånge på koncentrationslägret och mött doktor Mengele.

– Jag var inte fånge där, skriver han i ett brev.

86-årige Joseph Hirt, som bor i Pennsylvania, har i årtionden hävdat att han var en fånge på koncentrationslägret Auschwitz. Under sina år i lägret mötte han nazistdoktorn Josef Mengele, han såg fridrottaren Jesse Owens och inte nog med det – han lyckades också fly.

Men nu erkänner 86-åringen att ”allt var en lögn”, skriver The Guardian.

– Jag skriver i dag för att be om ursäkt för den skada jag orsakat eftersom jag inkluderat mig själv i beskrivningarna om livet i Auschwitz, skriver han i ett brev till sin lokaltidning.

– Jag var inte fånge där. Jag hade inte för avsikt att minska eller överskugga de händelser som hänt i verkligheten genom att falskeligen påstå att jag varit inblandad.

Tatuerade annans fångnummer

I flera år har Joseph Hirt talat öppet om sina erfarenheter från andra världskriget.

Han har berättat hur han såg när Adolf Hitler vände ryggen mot Jesse Owens på OS 1936 i Berlin, att han stötte på Josef Mengele i koncentrationslägret och att han lyckades fly från lägret genom att krypa under ett elstängsel.

– Jag bestämde mig för att göra allt som står i min makt för att förhindra att folk glömmer bort sanningen om krigstiden och döden i Auschwitz, skriver han om sitt motiv till lögnen.

I brevet erkänner han att han dessutom tatuerat in överlevaren Primo Levis fångnummer på sin vänstra underarm.

Påkommen av historielärare

Men ”Auschwitzöverlevaren” avslöjar inte sin livslögn utan anledning.

Tidigare i år blev historieläraren, Andrew Reid, misstänksam mot Joseph Hirts. Man upptäckte att Hirts namn inte förekom i namnlistorna över fångarna, att Mengele inte ens hade jobbat på lägret vid tiden som Hirt hade flytt och att det var omöjligt för en sexårig polsk pojke att lyckas ta sig in på OS-arenan.

– Jag vill vara tydlig, jag är ingen förnekare av förintelsen, skriver Hirt.

ARTIKELN HANDLAR OM