RAF-terrorister tros ha attackerat värdetransport

1 av 3
NYHETER

En trio beväpnad med automatkarbin och raketgevär har slagit till mot en värdetransport i tyska Wolfenbüttel.

Gärningsmännen misstänks vara tre tidigare medlemmar i RAF, Rote Armee Fraktion, skriver Bild.

Tyskarna har tidigare i år jagats i Sverige.

Rånarna angrep värdetransporten utanför en möbelaffär i Wolfenbüttel i delstaten Niedersachsen på lördagseftermiddagen. Väktarna skulle hämta dagskassan när deras bil blev rammad bakifrån av en Opel Corsa – samtidigt som en silvrig Ford körde fram för att blockera flyktvägen framåt.

Två maskerade personer hotade föraren med automatkarbin och raketgevär. De ska även ha skjutit mot fordonet och i luften, skriver Bild.

Röda armé-fraktionen

En tredje maskerad gärningsman tog sig in i möbelbutiken. Även där ska skott ha avlossats. De tre brutala rånarna flydde sedan i Forden.

Förövarna lyckades komma undan med en okänd summa pengar. Men enligt Bild handlar det sannolikt om ett sexsiffrigt belopp.

Ingen person skadades allvarligt i rånet.

Gärningsmännen misstänks vara tre tidigare medlemmar i RAF, enligt polisuppgifter till Bild. Det rör sig om Ernst-Volker Staub, Burkhard Garweg och Daniela Klette.

Terrorgruppen, som på svenska heter Röda armé-fraktionen, satte på 70- och 80-talen skräck i Tyskland med blodiga terrodåd. Under en period var RAF också känd som Baader-Meinhof-ligan.

Kan ha gömt sig i Sverige

Trion rapporterades i januari vara på flykt från ett misslyckat rån i Bremen som skedde redan förra sommaren. De uppgavs ha hållit sig gömda i Sverige kring årsskiftet. Uppgifter fanns att de flytt till ett hyrt fritidshus i de södra delarna av landet.

Den svenska polisen slog i april till mot en stuga i Halland. Men istället för ex-terrorister hittades ett äldre tyskt par i 60-årsåldern – som är i ungefär samma ålder som de efterspanade RAF-medlemmarna.

Rånförsöket i Bremen, där dna från trion hittades, gick till på liknande sätt som det i Wolfenbüttel. Även den gången var rånarna tungt beväpnade, med automatkarbiner och raketgevär.

ARTIKELN HANDLAR OM