Hon vill rädda änderna – har satt upp egen skylt

1 av 3 | Foto: Privat.
Melina Tsapos med sin skylt.
NYHETER

Vid dammen intill Universitetsbiblioteket i Lund har det dykt upp en skylt som uppmanar lundaborna att inte mata fåglarna, skriver Sydsvenskan.

– Folk matade änderna och det är inte bra för dem, men de ignorerade artiga tillsägelser. Jag hoppades att en skylt skulle respekteras mer, säger studenten Melina Tsapos.

När de söta gräsänderna och deras ungar matas med vitt bröd av människor sväller deras magar upp. De blir också så mätta att de inte lär sig hitta mat på egen hand. Det menar Melina Tsapos i Lund som nu försöker stoppa matandet av fåglar.

– Det största problemet är att bröd inte innehåller den näring som ungarna behöver, men det får dem att känna sig mätta. Folk förstår inte att det är som godis för dem, gott men inte nyttigt, säger hon.

”Många har blivit överraskade”

Hon har försökt att säga till och förklara när hon sett någon mata fåglarna. Och de som verkligen lyssnat har förstått.

– Många har blivit överraskade när de hör att det är skadligt att mata ungarna eftersom det är något folk lär sig att göra sen de är små. Men samtidigt har reaktionerna vara väldigt positiva och alla jag pratat med har varit uppmuntrande. Folk vill ju fåglarnas bästa.

Tillverkade egen skylt

Melina kontaktade kommunen och Akademiska hus som sköter om Universitetsbiblioteket. Efter att inte ha fått något positivt gensvar valde hon dock att tillverka en egen skylt.

– Folk undrar varför just änderna är så viktiga men för mig är allt liv viktigt och jag tycker att vi alla bör göra det vi kan för att värna om det. Därför jag har valt att vara vegan och försöker minimera den skada vi gör på djur.

ARTIKELN HANDLAR OM

Lund