”USA-diplomater trakasseras av Ryssland”

1 av 2
NYHETER

Inbrott mitt i natten.

Barn som förföljs på väg till skolan.

Bajs på hallmattan.

Det är, enligt Washington Post, vad amerikanska diplomater utsätts för – av Ryssland.

I en kolumn i Washington Post skriver den politiska krönikören Josh Rogin om trakasserierna som drabbar amerikansk personal vid ambassaderna i Ryssland och europeiska länder.

Det Washington Post beskriver som rutinmässiga trakasserier – att följa efter familjemedlemmar, dyka upp oinbjudna på samma fester som diplomaterna och negativa tidningsartiklar på beställning – har efter 2014 eskalerat.

Enligt Josh Rogins anonyma källor ska agenter ha brutit sig in i diplomaters hem nattetid och tänt alla lampor, möblerat om och i ett fall bajsat på hallmattan.

Kerry och Putin

Elisabeth Trudeau, talesperson för det amerikanska utrikesdepartementet, säger till AP att frågan varit uppe på högsta nivå. USA:s utrikesminister John Kerry ska ha diskuterat saken med både Vladimir Putin och den ryska utrikesministern Sergey Lavrov.

Enligt Trudeau ökade trakasserierna för två år sedan i samband med sanktioner mot Ryssland på grund av Ukraina-krisen.

Den tidigare ambassadören i Moskva, Michael McFaul, vittnar om hur han attackerades av betalda demonstranter och att hans barn förföljdes av agenter.

– Det blev mycket, mycket värre efter den ryska invasionen av Ukraina, säger McFaul till Washington Post.

Dödade hunden

Enligt McFaul ska försvarsattachén vid Moskvaambassaden ha fått sin hund dödad av rysk underrättelsetjänst.

I ett mejl till Josh Rogin skriver en anonym anställd vid ryska ambassaden i Washington att deras personal i USA på senare år fått stora problem:

”De försämrade relationerna mellan USA och Ryssland, som inte har orsakats av oss utan av den sittande regeringens sanktioner och försök att isolera Ryssland, har en negativ påverkan på fungerande diplomatiska förbindelser, både i USA och i Ryssland.”

ARTIKELN HANDLAR OM

Ryssland

USA

John Kerry

Moskva

Washington