”De hade ingen plan ifall de skulle vinna”

NYHETER

BRYSSEL. Stefan Löfven tycker att folkomröstningar i fler länder om EU är en väldigt dålig idé.

– En väldigt dålig modell som riskerar att destabilisera EU de närmaste tio åren, säger han.

Foto: JERKER IVARSSON
Stefan Löfven.

Efter att britterna hållit sin omröstning trycker Dansk folkeparti på för en liknande omröstning i Danmark. Marine Le Pens högerextrema Nationella fronten vill ha en i Frankrike och Geert Wilders högerpopulistiska parti i Holland likaså.

Det kan utan tvekan bli fler länder där folket får säga sitt om ett framtida EU-medlemskap. Något Löfven tycker är en sällsynt dålig idé.

– Det är inte ansvarsfullt. Vi behöver inte ha en massa folkomröstningar. Ska vi börja alla 27 som återstår med detta har vi 5-10 år av oro och instabilitet i EU.

Sorgsen stämning

Toppmötet i Bryssel var första gången efter brexitomröstningen som de övriga EU-ledarna ställdes öga mot öga med Cameron. Löfven beskriver stämningen som samlad och lite sorgsen.

– Alla var ledsna för att britterna ska lämna. Så också Cameron som hävdade att resultatet i stort berodde på en enda fråga, migrationen.

Löfven är mycket kritisk till hur brexitanhängarna agerat efter segern i folkomröstningen.

– Det är uppenbart att de inte haft någon plan b ifall de skulle vinna. Det är beklagligt att man hanterar en så oerhört seriös fråga på det här sättet. Nu gör den nuvarande administrationen en analys över alternativen.

Löfven ville inte kritisera David Cameron för att han kallat till folkomröstningen men noterade samtidigt att den utlösande faktorn var splittring i de brittiska konservativa partiet.

– Det har fått väldigt allvarliga konsekvenser för EU.

ARTIKELN HANDLAR OM