Expert om misstänkta dubbelmordet: ”Han blir frikänd”

1 av 5 | Foto: KRISTER HANSSON
”Jag tänkte bara på att skydda mitt liv”, säger 68-åringen som misstänks för dubbelmord.
NYHETER

I dag avgörs det – var det mord eller självförsvar när en 68-årig man sköt ihjäl två angripare vid sitt hem?

Åklagarna anser att 68-åringen ska dömas till 15-års fängelse för dubbelmord. Samtidigt har mannen försatts på fri fot och rättsexperten Sven-Erik Alhem tror på en friande dom.

– Han kommer bli frikänd. Det får vi nog räkna med, säger Sven-Erik Alhem, rättsexpert och före detta överåklagare.

Rättsexperten Sven-Erik Alhem.

I dag kommer domen i det uppmärksammade fallet där en 68-åring misstänks för dubbelmord. Mannen blev angripen i sitt hem av två beväpnade och maskerade män – varpå han tog fram sitt jaktgevär och sköt dem.

Åklagarna Kerstin Eriksson och Anna Broomé har yrkat på att 68-åringen ska fällas för mord. De menar att han sköt de båda bröderna, 21 och 24 år gamla, utan förvarning och i ett för tidigt skede för att det ska avfärdas som självförsvar.

Rättsexperten Sven-Erik Alhem har följt det unika fallet på plats i Helsingborgs tingsrätt. Han har aldrig tidigare varit med om ett fall där en civil persons rätt att skydda sig mot två angripare så tydligt ställs mot en mordmisstanke.

– Jag har följt detta med stort intresse. Det kommer bli mycket spännande att läsa domskälen, säger han.

Det var helt rätt att väcka åtal, menar Alhem, eftersom det fanns mycket som talade mot 68-åringen. Bland annat att han stod bakom en låst dörr när han sköt de båda bröderna och att han öppnade eld utan förvarning. Däremot är Alhem tveksam till att det blir en fällande dom. Och påminner om att lagen är välvillig mot den som blir utsatt för ett angrepp – då har man rätt att skydda sig.

– Det är min uppfattning att han kommer frias. Han har upplevt sig hotad och det fanns ett kontaktförbud.

Släpptes ur häktet

Åklagarna har yrkat på 15-års fängelse. Det är Sven-Erik Alhem kritisk till.

– Det är inte klokt. Det hade jag skämts för som åklagare. Det gjorde att förhandlingen slutade i en konstig situation.

Han tycker att åklagaren borde ha beaktat att 68-åringen kände sig hotad och att det är en förmildrande omständighet.

– Om de anser att han gått över gränsen för var nöden krävde så ska man vara inne på ett kortare fängelsestraff. Att freda sig mot brottslighet och speciellt vid hot om våld ska betraktas mildare.

Det finns vissa tecken på att domen kan bli mild eller friande. Dels det faktum att 68-åringen har släppts ur häktet och dels att han fått frågan hur han ställer sig till att göra samhällstjänst.

– Samhällstjänst är han positivt inställd till, säger Johan Eriksson, en av 68-åringens advokater.

"Har skyddat sitt liv"

Johan Eriksson och kollegan Lars Kruse har hela tiden pläderat för att det var frågan om nödvärn eller nödvärnsexcess – ett läge där någon som angrips skyddar sig med mer våld än vad situationen kräver men att denne svårligen kunde besinna sig.

– Han ska frias. Han har skyddat sitt liv, säger Johan Eriksson.

– Det är inget dussinmål. De här frågeställningarna som är uppe till bedömning är mycket intressanta, säger Anders Olsson advokat och målsägarbiträde till brödernas pappa.

Frågan om ett överklagande vid friande dom har varit uppe på tapeten flera gånger. Anders Olsson vill däremot inte kommentera i detalj hur resonemanget har gått.

– Det skulle vara svårsmält om han frias. Det kan jag säga.

Klockan 11.00 i dag faller domen i Helsingborgs tingsrätt. Aftonbladet finns på plats och rapporterar.

ARTIKELN HANDLAR OM