Svenskarna ratar Turkiet: ”Finns en oro”

NYHETER

Det senaste årets terrorattentat i Turkiet har skrämt iväg svenska turister.

Flera resebolag talar om en minskning på 50 procent – och efter gårdagens attentat i Istanbul har oroliga resenärer hört av sig.

– Det är full förståeligt att det finns en oro, säger Jennie Boström på Apollo.

Efter gårdagens självmordsbomber på Atatürkflygplatsen i Istanbul har flera svenska resebolag blivit nedringda av oroliga människor som har bokat resor till Turkiet.

– De vill framförallt ha information om hur läget är på deras destination. Vi flyger inte till eller via Istanbul, det är lugnt på de badorter dit vi har resor, säger Jennie Boström, pressansvarig på Apollo.

Svårt att få pengarna tillbaka

Aftonbladet har talat med representanter för Fritidsresor, Ving och Apollo. Av dem är det bara Ving som har resenärer i Istanbul.

– Men de är väldigt få. Det är ett sällsynt resmål för oss, säger Barbro Holmberg, informatör på Ving.

Den som vill avboka sin resa kan inte räkna med att få sina pengar tillbaka. För att det ska ske måste UD avråda från att resa till landet – och någon sådan avrådan har ännu inte kommit.

– Eftersom UD inte avråder gäller vanliga avbokningsregler, säger Barbro Holmberg.

”Ligger på ungefär hälften”

Turkiet har drabbats av flera uppmärksammade terrorattentat det senaste året. Det har lett till att svenskarnas intresse för att resa till landet har minskat drastiskt.

– Vi har sett en tydlig avmattning under en längre period. Vi ligger på ungefär hälften av bokningarna om man jämför med förra året, säger Mathias Bergendahl, nordisk informationschef på Fritidsresor.

Vad beror det på?

– Det är inte så att något har hänt på våra resmål. Men jag tror att människor har sett Turkiet i medierna lite väl många gånger och tänker att ”Vi åker till Mallorca i sommar i stället”.

Väljer andra resmål

Även Apollo har märkt att kunderna väljer andra resmål.

– Intresset har gått ner betydligt om man jämför med förra året. I stället väljer man att åka till Spanien eller Grekland. När sådana saker händer är det klart det påverkar. Det är fullt förståeligt att det finns en oro, säger Jennie Boström.

ARTIKELN HANDLAR OM