Markus, 29, hamnade mitt i kaoset

41 döda och 239 skadade

1 av 18
NYHETER

Svenske Markus Bergström, 29, var på Atatürkflygplatsen när självmordsbombarna slog till.

I kaoset som följde agerade han stöd åt en panikslagen kvinna.

– Hon kom fram och frågade om jag pratade engelska. När jag sa ja så greppade hon tag i min arm och släppte inte taget, säger han.

Vid 21-tiden på tisdagskvällen satt Markus Bergström på Atatürkflygplatsen i Istanbul och väntade på anslutningsflyget till Peking.

Då slog självmordsbombarna till i ankomsthallen.

– Jag satt i avgångsterminalen och reagerade inte först. Jag trodde att det var något byggarbete. Tio sekunder senare kom hundratals personer springande. Då förstod jag att det var allvarligt, säger han till Aftonbladet.

”Hon var jätterädd”

Markus Bergström beskriver de efterföljande timmarna som ett kaos.

– Då och då kom folk springande i panik. De hade hört nya smällar och trodde att det var nya attacker.

Efter en stund kom en brittisk kvinna i 65-årsåldern fram till Markus och frågade om han pratade engelska.

– När jag sa ja så greppade hon tag i min arm och släppte inte taget. Hon var jätterädd, ensam och ledsen. Jag försökte småprata med henne, krama om henne och säga att de människor som kom springande förmodligen bara hört ett falskt alarm.

Hade sällskap hela natten

Kvinnan berättade att hon var på väg till Sydkorea för att hälsa på sin son. Efter en stund anslöt en malaysisk man till henne och Markus, och de tillbringade kvällen och natten tillsammans.

– Vi gick omkring på flygplatsen och gömde oss bakom pelare så fort människor kom springande.

Gruppen gick bland bråte och blodpölar, hand i hand så att de inte skulle tappa bort varandra. Till slut fick de lämna flygplatsen och åka in till Istanbul.

– Det känns i efterhand väldigt bra. När man är flera kan man köra lite arbetsfördelning och stötta varandra, säger Markus Bergström.

Under onsdagen skrev turkiska myndigheter upp dödsiffran till 41. 239 personer skadades vid attentaten.

”Nedstämt”

Han berättar att den malaysiske mannen har åkt vidare mot London. Den brittiska kvinnan, som enligt Markus heter Anne, är fortfarande tillsammans med Markus på flygplatsen.

– Mitt flyg mot Peking går klockan 2 i natt, så jag får vara här hela dagen.

Hur är stämningen på flygplatsen?

– På ett sätt är det som att inget hänt för planen går igen. Men samtidigt märker man att det är väldigt nedstämd stämning.

ARTIKELN HANDLAR OM