Övervakningsbild visar terrorist i dunjacka före dådet

1 av 18
NYHETER

De tre terroristerna tog sig till Atatürkflygplatsen med taxi innan två av dem sprängde sig i luften inne i terminalbyggnaden.

Den tredje ska ha väntat utanför och detonerat sin sprängladdning när folk vällde ut i panik.

Samtidigt visar nya övervakningsbilder hur en av attentatsmännen före attacken går mot terminalen iklädd dunjacka.

Självmordsattentatet i Istanbul på tisdagskvällen krävde 42 dödsoffer och ytterligare 238 människor skadades.

De tre terroristerna ska alla ha anlänt till Atatürkflygplatsens ankomsthall i taxi, uppger två tjänstemän vid det turkiska inrikesdepartementet enligt AP. På nya övervakningsbilder ses en av de tre terroristerna lugnt gå mot terminalbyggnaden iklädd en dunjacka i den varma sommarkvällen.

En av terroristerna ska därefter ha gått in och öppnat eld med sin kalasjnikov innan han sprängde sig i luften i närheten av röntgenmaskinerna vid säkerhetskontrollen.

I kaoset som uppstod gick en annan upp på övervåningen vid avgångshallen och utlöste sitt bombbälte, rapporterar AP.

Den tredje terroristen väntade utanför och detonerade sin sprängladdning när folk vällde ut från flygplatsen i panik.

”Öppnade eld urskillningslöst”

Även Turkiets premiärminister Binali Yildirim har kommenterat terroristernas tillvägagångssätt. Hans version skiljer sig dock något.

– När terroristerna inte kunde ta sig igenom säkerhetskontrollen kom de tillbaka, tog ut sina vapen ur resväskorna och öppnade eld urskillningslöst vid säkerhetskontrollen, säger han under en pressträff enligt AP.

– En av dem sprängde sig själv utanför och de andra två utnyttjade paniken som uppstod under skottlossningen och tog sig in och sprängde sig själva i luften.

Tacklades av polis

Ett ögonvittne har tidigare uppgett för NBC News att en polis tacklade ner en av terroristerna, som sedan utlöste sitt bombbälte och sprängde sig själv och polisen.

– Det var en enorm explosion, extremt hög. Taket rasade ner. Inne på flygplatsen är det fruktansvärt, du kan inte känna igen dig, skadorna är stora, har Ali Tekin, som befann sig i terminalen, sagt till Sky News.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har fördömt attacken mot flygplatsen i starka ordalag: ”Syftet är helt klart ett försök att underminera Turkiet genom att utgjuta oskyldiga människors blod”, säger han enligt Reuters.

Atatürks flygplats i Istanbul är Turkiets största med 61 miljoner passagerare årligen.

ARTIKELN HANDLAR OM