Dna-prov avslöjade gammal våldtäkt

Foto: Polisen
NYHETER

En fyra år gammal överfallsvåldtäkt i Borås kan vara på väg att klaras upp. Detta tack vare ett dna-prov som togs i samband med ett sexuellt ofredande på en buss i fjol.

En man har nu åtalats både för våldtäkten och ofredandet.

Det var en novembernatt 2012 som en kvinna våldtogs av en okänd man närheten av Knalletorget i Borås. Mannen, nu 27 år gammal, ska ha slitit ned den äldre kvinna på marken, dragit av henne kläderna och förgripit sig på henne sexuellt enligt Borås Tidning.

Säkrade dna i trosorna

Kvinnan anmälde händelsen direkt efteråt och förhördes av polis, som då säkrade spermieprov i hennes trosor. Men då det inte gav någon träff i dna-register och det inte fanns några vittnen till händelsen lades utredningen på is. Fram tills nu.

Under en natt i slutet av 2015 åkte en man med en av lokalbussarna i Borås. Mannen och den kvinnliga chauffören var ensamma på bussen när han plötsligt drog ned byxorna och började onanera. Föraren, som blev förbannad och tyckte situationen var otäck, bad mannen kliva av bussen, vilket han gjorde.

Dna-träffen är stark

Då mannen betalat sin resa med kontokort kunde hans identitet spåras och han fångades även på bussens övervakningsfilm. Händelsen rubricerades som ofredande.  I samband med utredningen ska mannen ha topsats, varpå hans dna gick att knyta till den fyra år gamla olösta överfallsvåldtäkten, vilket Borås Tidning var först att berätta om.

– Träffen på hans dna var väldigt starkt, och därmed också bevisen mot honom, säger kammaråklagare Jeanette Bech till Aftonbladet.

Mannen har nu åtalats, misstänkt för både våldtäkten och ofredandet.

Han ska enligt Jeanette Bech neka till båda brotten och uppger att han aldrig träffat kvinnan som anmälde våldtäkten.

– Han säger att han varken träffat eller haft sex med henne.

"Känner igen mig"

Mannen ska heller inte ha kommit ihåg att han åkt med bussen.

– Det är helt sinnesjukt. Jag känner igen mig men har ingen aning om vad jag gör där, ska mannen ha sagt när han sett filmen hos polisen skriver Borås Tidning.

Enligt Jeanette Bech medgav mannen senare att han var väldigt lik personen på filmen.

Kvinnan som våldtogs 2012 sägs må mycket dåligt och bedöms inte klara av en rättegång enligt Jeanette Bech. Man planerar därför att läsa upp hennes tidigare polisförhör när tingsrättsförhandlingarna inleds.

ARTIKELN HANDLAR OM

Borås

Brott