En dag att fira för ufo-fantaster

NYHETER

Oförklarliga fenomen och lysande föremål – mystiken kring ufon och utomjordiska varelser lever vidare än i dag.

I Sverige har det genom åren gjorts ett hundratal observationer som inte går att förklara.

Ufo-film

Den internationella ufodagen är kopplad till den så kallade Roswell-kraschen 1947 då ett okänt föremål störtade utanför Roswell i New Mexico. En del anser att det rör sig om något utomjordiskt, andra menar att det var en hemlig "spionballong" som amerikanerna använde.

– Den 2 juli har därför blivit synonymt för någon slags dag som ska uppmärksamma fenomenet med ufon, säger Clas Svahn, vice ordförande i riksorganisationen Ufo-Sverige.

Dagliga observationer

Organisationen får in omkring fem rapporter om dagen om diverse oidentifierade flygande föremål.

– Men det är väldigt få som får beteckningen ufo.

Ungefär 98 procent av de rapporter som Ufo-Sverige får in har en rimlig förklaring, säger Clas Svahn. Det vanligaste är att det rör sig om thailändska rislyktor, flygplan, ljusstarka planeter och stjärnor. De som däremot inte kan ges någon förklaring måste undersökas noga.

– Och för att det ska bli ett ufo ska det finnas flera som har sett det, minst två personer. Det ska också finnas någon typ av möjlighet för oss att kontrollera det, helst genom radar eller fotografier.

Hundratal utan förklaring

I organisationens arkiv finns omkring 20 000 rapporter av observationer från vårt avlånga land.

– Vi kan hålla på i åratal med en del fall, och en del får faktiskt, efter flera år, sin förklaring.

Ett hundratal händelser går däremot fortfarande inte att förklara. De är "genuint gåtfulla", enligt Clas Svahn.

– Sådana fall gör att man tycker att det här är värt att undersöka. Ett och annat fall dyker upp som gör att man tänker: Okej, världen är inte helt färdigundersökt.

FAKTA

Ouppklarade observationer

Här är några exempel på fall som har rapporterats in till Ufo-Sverige som fortfarande inte går att förklara:

Hösten 2010 är två personer ute och kör när de får syn på ett starkt lysande klot som kommer ner från himlen. Klotet far så nära bilen att det nästan krockar med den, enligt vittnesuppgifter. Radion störs och hela bilen trycks åt sidan. Medpassageraren, en kvinna, ser i bakrutan hur hela omgivningen lyses upp av klotet. Mannen som kör tittar i backspegeln och ser samma sak.

Ett föremål ska ha störat i sjön Nammajaure utanför Jokkmokk i juli 1980. Tolv personer uppger att de har sett ett avlångt föremål komma flygande emot dem. Föremålet flyger på 100 meters höjd över dem, går ner mot sjön, svänger och flyger tillbaka mot dem. Föremålet landar på sjön och sjunker sedan.

2003 fångas ett oidentifierat föremål på bild med en mobilkamera i den lilla byn Moskojärvi mellan Gällivare och Svappavaara. Händelsen äger rum sent en natt. Två män får syn på ett starkt lysande föremål. Enligt männen ger föremålet även ifrån sig ett "frasande" ljud. Ufo-Sverige har undersökt om föremålet kan ha varit en helikopter med tänd strålkastare, men ingen av kontrollerna på flygplatserna i Kiruna och Gällivare visar på att något flyg ägde rum den tiden. Ytterligare ett vittne finns till händelsen.

Källa: Clas Svahn, vice ordförande i organisationen Ufo-Sverige

TT

ARTIKELN HANDLAR OM