Rabiesvarning: Snart i Sverige

Risk att insmugglade hundar för med sig den dödliga sjukdomen

1 av 5
NYHETER

Sverige kan snart ha sitt första rabiesfall, varnar Jordbruksverket.

Det beror på att antalet insmugglade hundar ökar.

– Det räcker med att en hund biter eller slickar på en människa för att smittan kan överföras, säger Tjitte de Vries på Jordbruksverket.

Rabies är en virussjukdom bland djur som även kan drabba människor.

Smittar den oss människor är sjukdomen dödlig och det finns inget botemedel. Dödsfall har förekommit i Sverige.

– Rabies dödar. Det vill vi absolut inte ha in, säger Tjitte de Vries som är enhetschef för avdelningen för djurskydd och hälsa på Jordbruksverket.

Men det finns vaccin.

Problemet med insmugglade hundar har ökat men mörkertalet är stort. Enligt de Vries fångar Tullverket mellan 10 och 20 procent.

– På de 190 djur som vi fångat in i år finns det 2 000 hundar som springer lösa och som vi inte har koll på. Det är ett stort bekymmer.

Tjänar grova pengar

Statistiskt kommer det en rabiessmittad hund till Sverige var 133:e år. Det kan låta lite. Problemet, enlig de Vries, är att vi inte vet när den kommer.

– Den kan komma i morgon och då har vi ett jätteproblem, säger han.

Skulle en rabiessmittad hund påträffas startar en dyr och komplicerad utredning. Alla som varit i kontakt med hunden måste spåras upp och vaccineras i förebyggande syfte.

Bakom de illegala hundarna står okunniga svenskar på utlandssemester. Men oftast handlar det om organiserad smuggling. Djuren kommer framför allt från Rumänien och Östeuropa.

– Oseriösa människor kan tjäna rejält med pengar. Populära hundraser kostar 15 000-20 000 kronor. Det handlar alltså om grova pengar, säger de Vries.

Organiserade ligor

Hundarna säljs både på Blocket och på parkeringar bakom mataffären, uppger han.

Enligt Tullverket är ligorna både stora och välorganiserade. Djuren förs in via Öresundsbron eller på färja till Helsingborg eller till Blekinge via färjor från Polen. På gränsskyddsenheten i Malmö är man väl medvetna om problematiken.

– Vi uppdagar en del. För inte länge sen var det åtta hundar i Helsingborg, säger enhetschefen Håkan Hansson.

Avlivat 74 hundar i år

Tullen har regelbundet ärenden om fem till tio hundar åt gången. Tillvägagångssätten varierar.

Ibland sitter hundarna öppet i bilen, ibland göms de i bagageutrymmet. Men det förekommer också fall där djuren drogats för att de ska vara tysta, enligt Hansson.

På Tullverket och Jordbruksverket är de hårda mot alla former av illegal införsel.

De hundar som upptäcks i tullen avlivas oftast. Eller så avvisas de.

I år har 74 hundar avlivats. Att sätta hundar i karantän är mindre vanligt och väldigt dyrt – mellan 50 000 och 60 000 kronor totalt per djur. Framför allt smugglas trendiga hundraser som det är lång väntetid på i Sverige.

Just nu handlar det främst om raser som fransk bulldog, mops och chihuaua.

Ökad beredskap

Nu ska Jordbruksverket tillsammans med smittskyddsläkare och Folkhälsoinstitutet ta fram åtgärder för att hindra dödlig rabies från att komma till Sverige.

– Vi måste titta på vår beredskap men också se till att vanliga Svensson inte köper hundar på lösa grunder. Vi måste se till att människor blir kloka och funderar på var hundarna kommer ifrån, säger de Vries.

Påverkar centrala nervsystemet

Rabies orsakas av ett virus som är relativt känsligt och förstörs snabbt utanför det infekterade djuret. Alla varmblodiga djur inklusive människa är känsliga för rabies.

Rabiesvirus överförs via infekterad saliv, nästan alltid genom djuret biter eller slickar ett annat djur.

Viruset påverkar centrala nervsystemet och ger beteendeförändringar. Hundar som normalt är vänliga mot människor blir plötsligt bitska och osäkra medan skygga hundar blir tillgivna.

Djuret kan vara smittat utan att det går att upptäcka, under en lång tid.

Rabies är anmälningspliktigt både enligt epizootilagen och smittskyddslagen. Om du misstänker att ett djur drabbats av sjukdomen måste du genast tillkalla veterinär.

Ska du ta med ditt djur utomlands måste det vaccineras innan.

Källa: Jordbruksverket

ARTIKELN HANDLAR OM