Stämmer Facebook på en miljard dollar

1 av 2 | Foto: Khalil Hamra/AP
Hamas säkerhetsstyrkor på den palestinska sidan av gränsen.
NYHETER

Familjer till offer som omkommit i attacker utförda av Hamas har stämt Facebook på en miljard dollar. De anser att den militanta gruppen har använt sidan som plattform för att planera sina attacker, uppger Reuters.

Det är familjer till fem personer som omkommit i attacker utförda av palestinska Hamas som nu stämmer Facebook på motsvarande 8,6 miljarder svenska kronor. Fyra av offren hade dubbla medborgarskap – israeliska och amerikanska – och det femte offret var amerikansk medborgare. Familjerna anklagar Facebook för att ha låtit den militanta gruppen använda den sociala mediesidan som plattform för att planera sina attacker.

"Gett stöd och resurser"

Enligt familjerna ska Hamas, genom Facebook, ha kunnat dela både taktisk och operativ information med sina anhängare. Som exempelvis meddelanden om kommande demonstrationer, avstängda vägar, israeliska militäraktioner och instruktioner till agenter för att kunna utföra attacker. Facebook ska även ha använts som ett forum för att rekrytera nya anhängare samt sätta skräck i sina fiender, uppger Reuters.

Enligt familjerna har Facebook "i form av sin sociala nätverksplattform och kommunikationstjänster medvetet bidragit med stöd och resurser till Hamas" och är därmed ansvarigt för det våld som de fem offren utsatts för.

Försöker utpressa Facebook

Av USA betecknas Hamas som en terrororganisation och stämningen hänvisar till den antiterrorlag som förbjuder amerikanska företag från att ge materiellt stöd och tjänster, till utpekade terroristgrupper och deras ledare uppger Reuters.

Enligt nyhetsbyrån har en talesperson för Hamas uttalat sig om stämningen och kallat den för ett israeliskt försök att utpressa Facebook.

Har redan stängt ned en sida

Facebook har avböjt att kommentera händelsen, med hänvisning till att man inte kommenterar rättsfall i media.

Men enligt Bloomberg ska Facebook redan i mars ha stängt ner en sida som uppmuntrade ett nytt palestinskt uppror mot Israel. Detta då sidan ansågs ha uppmuntrat till våld, vilket strider mot företagets policy.

ARTIKELN HANDLAR OM