Obama varnar inför extremhettan: ”Drick vatten, håll er borta från solen”

1 av 4 | Foto: Mark Wilson/Getty Images/AFP
NYHETER

Extremhetta drar nu in över stora delar av centrala USA, med temperaturer på uppåt 43 grader.

Såväl regeringen som landets väderinstitut varnar för värme och hög luftfuktighet de kommande dagarna.

”Var försiktiga när värmen stiger. Drick vatten, håll er borta från solen, och håll koll på era grannar”, råder president Barack Obama amerikanerna.

Somrar i Nordamerika brukar vara varma. Och detta år är inget undantag.

Det amerikanska väderinstitutet NWS räknar med att temperaturerna kan nå 32 grader i New York, och Weather.com spår uppemot 36 grader på lördag, skriver sajten Tech Insider.

Liknande väder är att vänta i Mellanvästern, Syd- och Östkusten samt Texas och sydvästra delar av USA. Med luftfuktighet som gör att det på sina ställen kan upplevas tio grader varmare än vad temperaturmätaren visar, rapporterar ABC News. På delstatsgränsen mellan Georgia och South Carolina kan temperaturen komma att landa på omkring eller över 43 grader.

Obama:”Var försiktiga”

Redan under gårdagen underrättades USA:s president Barack Obama om den kommande extremhettan under ett möte med vetenskapsrådgivaren John Holdren i Vita huset i Washington D.C.

Regeringen utfärdade under onsdagen en varning för extremhettan och president Barack Obama gick också ut och varnade för ovanligt varmt väder till helgen.

”Var försiktiga när värmen stiger. Drick vatten, håll er borta från solen, och håll koll på era grannar”, twittrade president Barack Obama under dagen tillsammans med en väderlekskarta som talar sitt tydliga språk.

Hans råd går i linje med det amerikanska väderinstitutet NWS som även uppmanar amerikanerna att stanna inomhus och inte lämna barn, äldre, husdjur eller någon annan med begränsad rörelseförmåga ensam i en bil.

Kvinna död i Missouri

Enligt NWS är kraftig värme en av de främsta orsakerna till väderrelaterade dödsfall i USA. Den stigande värmen uppges vara anledningen till att en äldre kvinna häromdagen avled, skriver ABC News. Hon ska ha avlidit i sitt hem till följd av hettan. Myndigheterna har dock inte släppt några ytterligare detaljer kring kvinnan och dödsorsaken.

ARTIKELN HANDLAR OM

USA