”Tio första timmarna kan vara avgörande”

1 av 7
Jan Olsson är före detta kriminalkommissarie och expert på kriminalteknik.
NYHETER

ARBOGA. Det dröjde en vecka innan polisens tekniker tog med sig viktiga beslag från huset efter en grundlig brottsplatsundersökning.

Något som kan ha stor betydelse för den fortsatta utredningen, enligt Jan Olsson, före detta kriminalkommissarie och expert på kriminalteknik.

– De första tio timmarna kan vara väldigt avgörande, säger han.

Enligt nya uppgifter till Aftonbladet var det mycket blod i sommarstugan i Arboga efter mordet. Först en vecka efter mordet gjorde polisen viktiga beslag, bland annat vapen och ett trappräcke, efter en grundlig brottsplatsundersökning.

Jan Olsson, tidigare kriminalkommissarie och chef för gärningsmannaprofilgruppen samt expert på kriminalteknik, säger att flera spår kan bli sämre med tiden, trots att platsen varit avspärrad.

– Blod som avsätts, till exempel. När ett brott precis inträffat kan blod på platsen skilja sig i färg. En nyansskillnad som senare försvinner. Det torkar, spricker och krackelerar dessutom med tiden, säger han.

Fingeravtryck kan vara avgörande

Andra spår där tiden är avgörande är fingeravtryck.

– I dag fokuserar man mycket på dna men fingeravtryck är på ett sätt bättre bevisning. De berättar vad någon gjort. Fingeravtryck är också en färskvara. Nu kan man ju få fram avtryck på kemisk väg men i ett tidigt skede är det mycket större chans att få bättre resultat, säger Jan Olsson.

– När jag jobbade tog vi dem alltid så tidigt som möjligt.

Med stark belysning i ett tidigt skede kan det också vara möjligt att se i damm och smuts på platsen hur någon rört sig.

– Det är rimligt att anta att den typen av spår också blir svårare att säkra om det gått för lång tid.

Jan Olsson tycker det låter märkligt att man väntat så pass länge och understryker vikten av det initiala arbetet.

– När det gäller grova brott måste man sätta in så mycket resurser som möjligt direkt. De första 10-12 timmarna kan vara helt avgörande. Det går inte att komma i efterhand och förstärka upp, då kan det redan vara för sent.

ARTIKELN HANDLAR OM