Ministerns attack på M-ledaren: ”Säger jag 2 000 säger hon 3 000”

1 av 5
NYHETER

Moderatledaren Anna Kinberg Batra vill ha 2 000 nya poliser. För ett halvår sedan ville hon ha 1 000. Inrikesminister Anders Ygeman (S) pressades i kväll i SVT:s Agenda om han kommer att gå henne till mötes.

– Skulle vi föreslå 2 000 nya poliser så skulle hon kräva 3 000 poliser, säger Anders Ygeman.

Kinberg Batra ville i kväll inte svara på kritiken. Det gör i stället Beatrice Ask (M).

– Han raljerar, säger hon.

I kväll gästade både inrikesminister Anders Ygeman och rikspolischef Dan Eliasson SVT:s Agenda. Båda pressades om varför det går så dåligt för polisen. Enligt en genomgång som Dagens Nyheter gjort har polisens brottsuppklaring inte varit så här låg på 16 år. Förra året klarades 14 procent av brotten upp.

Många skyller den dåliga statistiken på polisens omorganisation.

– Siffran är för dålig, den måste bli bättre, säger Dan Eliasson.

Inte nöjd med utvecklingen

Polisforskaren Rolf Granér kritiserar Eliasson i programmet för att omorganisation slagit sönder de gamla strukturerna och skapat kaos.

– Det är hårda ord. Vi behöver mer resurser, det finns saker vi kan göra bättre, det är helt riktigt, säger Eliasson.

Men han vägrar svara på hur många brott han vill ska klaras upp.

– Just nu tänker jag inte säga någon siffra.

Han är nöjd så länge utvecklingen vänds.

Inrikseminister Anders Ygeman (S) vill heller inte svara på hur många brott rent procentuellt polisen ska lösa. Han är inte nöjd med polisens omorganisation.

– Hittills tycker jag inte den levererat tillräckligt resultat, säger han och nämner flyktingmottagandet, det förhöjda terrorhotet och omvärldsförändringar som faktorer som gjort polisens arbete mer ansträngt.

Och tålamodet för att vända utvecklingen är kort.

– Jag har sagt att vi måste se mer resultat under det här året, vi måste få ut fler poliser närmare medborgarna, framförallt i de socialt utsatta områdena, säger Ygeman i Agenda.

Är du nöjd med rikspolischefen?

– Jag är nöjd med rikspolischefen Dan Eliasson. Jag tycker ibland att han får ta oförtjänt hårt kritik.

”Hon skulle säkert kräva 3 000”

Moderatledaren Anna Kinberg Batra vill ha 2 000 nya poliser och på frågan om regeringen kommer att föreslå så många i sin budget som läggs fram om några veckor svarar Ygeman med en pik.

– Jag noterade för ett halvårs sedan att Anna Kinberg Batra vill ha 1 000 poliser. Nu har hon höjt det till 2 000 poliser. Jag är ganska säker på att om vi skulle föreslå 2 000 nya poliser så skulle hon kräva 3 000 poliser.

– Jag vill inte delta i den där auktionen. Men vi kommer att ge ett tydligt besked om hur vi vill att resursutvecklingen i svensk polis ska se ut, säger Anders Ygeman i programmet.

”Han raljerar – är seriöst”

Han säger att polisen kommer att få mer resurser om situationen håller i sig.

Aftonbladet har sökt Anna Kinberg Batra för en kommentar. Moderaternas presschef säger att hon inte tittade på programmet och istället svarar Beatrice Ask, Moderaternas rättspolitiske talesperson.

Skulle du vara nöjd om regeringen föreslog 2 000 nya poliser?

– Absolut, men jag blir rätt upprörd att han raljerar. Polisens kraft har sjunkit och det är oseriöst att göra sig lustig över den delen.

– Jag är helt övertygad om att det är nödvändigt med mer personal för att klara utmaningarna, säger Beatrice Ask.

ARTIKELN HANDLAR OM