Hägglund om sin ”På spåret”-partner: Har svårslagen bakgrund

1 av 2 | Foto: SVT
Anna Ekström med Göran Hägglund i På spåret-studion.
NYHETER

Trots att de kommer från olika politiska läger utgjorde Göran Hägglund och Anna Ekström en framgångsrik duo i SVT:s ”På spåret”.

Den förre KD-ledaren tror att hans parhäst kan bli lyckad även som minister.

– Hon kan saker till exempel, vilket är väldigt bra.

Statsminister Stefan Löfven har utsett Skolverkets generaldirektör Anna Ekström till ny gymnasie- och kunskapslyftsminister.

För en bredare publik är hon känd från sin medverkan i ”På spåret”, där hon kom till final i lag med Göran Hägglund.

– Det var nog faktiskt min förtjänst att hon kom att vara med i det där programmet. När jag fick frågan från SVT om att delta så diskuterades en del olika namn och jag var rätt klar över att Anna Ekström skulle vara ett väldigt bra komplement till mig. Hon kan saker till exempel, vilket är väldigt bra.

”Lär sig hela tiden nya saker”

Den förre KD-ledaren tror att Anna Ekström kan bli ett lyckat val även som minister.

– Hon är positivt nyfiken och lär sig hela tiden nya saker. Hon är jurist i grunden och har varit statssekreterare, vilket gör att hon har fler år i regeringskansliet än många av dem som nu har varit ministrar i två år. Hon har varit ordförande för Saco (Sveriges akademikers centralorganisation), vilket gör att hon behärskar en väldigt viktig sektor, och har nu senast varit myndighetschef för Skolverket. Det gör att hon har en yrkesbakgrund som är väldigt svårslagen för den som blir minister.

– Att hon dessutom är en väldigt trevlig, gedigen och jordnära person gör inte saken sämre.

Har hon några svagheter?

– Nej, haha. Hon tillhör ett annat läger än vad jag gör när det gäller politiken, men jag tycker att det är en styrka att vi kan skilja på sak och person. Hon är en förträfflig person, vi tycker inte lika om allt men vi uppskattar varandra ändå.

Har ni fortfarande kontakt efter er medverkan i ”På spåret”?

– Absolut, vi träffas då och då, vi ringer och har en rätt flitig sms-konversation.

ARTIKELN HANDLAR OM